România devine o mare putere în Europa! Vestea venită chiar acum din SUA
Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiilor de inginerie și proiectare cu privire la implementarea unei centrale nucleare modulare de către România, arată Casa Albă într-un comunicat publicat pe site-ul oficial.
Casa Albă mai spune că acești bani vor fi oferiți de către SUA împreună cu firma NuScale Power din Oregon. Dacă totul va merge conform planului, România va fi prima țară din această regiune care va beneficia de tehnologia SMR.
„Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul din partea Departamentului de Comerţ şi pe asistenţa tehnică din partea Departamentului de Stat şi a Agenţiei americane pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA), această investiţie urmăreşte să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară”, arată Casa Albă.
Proiect emblematic al Parteneriatului pentru infrastructura globală
Casa Albă mai anunță că acesta este unul dintre proiectele emblematice ale Parteneriatului pentru infrastructura globală și că el va fi prezentat în mod oficial la Summitul G7 din Germania. Amintim că acest summit are loc în perioada 26-28 iunie.
Potrivit comunicatului anterior menționat, prin Parteneriatul pentru infrastructura globală vor fi mobilizat sute de miliarde de dolari care vor ajuta la furnizarea unei infrastructuri durabile.
„(…) pentru a furniza o infrastructură durabilă şi de calitate care să facă o diferenţă în viaţa oamenilor din întreaga lume, să consolideze şi să diversifice lanţurile noastre de aprovizionare, să creeze noi oportunităţi pentru lucrătorii şi întreprinderile americane şi să promoveze securitatea noastră naţională”, arată Casa Albă.
Nicolae Ciucă: România a început drumul către independența energetică
La scurt timp după anunțul făcut de președintele american Joe Biden, prim-ministrul României a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că țara noastră „face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”.
„Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”, anunță Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a mai spus că România va construi și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR.
„În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană. Îi încurajez pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă”, a mai notat Nicolae Ciucă.
De asemenea, premierul a mai precizat că „prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”.
Relațiile dintre România și SUA sunt foarte strânse
Pe acest fond și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a postat pe rețeaua de socializare un mesaj în care a precizat că „la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, președintele SUA a anunțat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România).
Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani”.
„Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem. Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susținerea extinderii programului nuclear civil în România și pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state.
Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie. Totodată, aș dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului”, mai arată Virgil Popescu.
Cel mai complex și avansat program de dezvoltare
Într-o altă ordine de idei, ministrul Energiei a precizat că „SUA sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile”.
„Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie și Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului, elementele esențiale ale definirii proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile”, mai transmite ministrul Virgil Popescu.
Experiență de peste 20 de ani în operarea reactoarelor de la Cernavodă
Ministrul a mai notat în mesajul de pe pagina de Facebook că România are o experiență de „peste 25 ani în operare la cele mai înalte standarde de siguranță, a celor două reactoare de la Cernavodă, care se află în topul mondial în ceea ce privește productivitatea, pe locurile 1 și, respectiv, 3. Avem o comisie de reglementare cu multă experiență și în strânsă colaborare cu Comisia de Reglementare din SUA, cu Agenția pentru Energie Atomică de la Viena, precum și cu cele mai înalte organizații din domeniul energiei nucleare, la nivel mondial.
Avem oportunitatea de valorifica această experiență și a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la prețuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generații de ingineri și poziționarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar și ca hub pentru producția și asamblarea de componente”.
„Dar înainte de toate aceste beneficii, ne uitam la beneficiile pentru comunitatea din Doicești – fosta termocentrală va primi o nouă viață, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doicești prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunității și acces la energie curata și sigură, fără poluare, spre deosebire de modul în care opera termocentrala în trecut. Energia nucleară este o sursă curată și sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcționarea Centralei de la Cernavodă”, spuneVirgil Popescu.