Într-un interviu acordat la RFI, președintele Comisiei Economice a Senatului, social-democratul Daniel Zamfir, critică proiectul de ordonanță pe energie. Mai exact, acesta susține că plafonarea prețurilor la energie și gaze în varianta propusă de ministrul Virgil Popescu ar falimenta statul.
Totodată, el speră că liderii coaliției vor reuși să găsească o altă soluție benefică pentru toate părțile. Referitor la ordonanța de urgență pe energie, el menționează că nu a fost calculat niciun impact, astfel încât să poată fi văzut dacă supraimpozitele care se aplică pentru producătorii de energie acoperă necesarul pentru a susține această schemă.
Social democratul a mai precizat că după o serie de calcule făcute a rezultat că impactul bugetar ar fi de 40 de miliarde de lei, ceea ce este prea mult pentru statul român.
Statul român ar putea intra în faliment
„Sper din suflet ca astăzi la întâlnirea coaliției să se ajungă la o soluție, pentru că schema propusă de ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu este altceva decât o suveică, cu o povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de această plafonare, nu se încadrează în acele plafoane (…).
Sistemul ăsta pe care l-a propus acum ministrul Energiei este fix un sistem tip Caritas, în care doar populația și statul pierd, în timp ce ceilalți actori din piața de energie câștigă enorm pe baza acestor prețuri speculative. Ceea ce ne îngrijorează pe noi este că nu s-a calculat nici un impact în această Ordonanță, pentru a se vedea dacă supraimpozitele care se aplică pentru producătorii de energie acoperă necesarul pentru a susține această schemă.
Or din calculele noastre a rezultat că impactul bugetar este aproximativ de 40 de miliarde de lei. Or chiar nu putem să falimentăm statul, pentru a acoperi aceste prețuri”, a spus Daniel Zamfir, la RFI.
Care este soluția salvatoare
El a prezentat și o eventuală soluție. Senatorul PSD crede că trebuie intervenit în mecanismul de formare a prețului. El a subliniat faptul că partidul din care face parte nu are de gând să accepte o soluție care ar putea să falimenteze statul român.
„Știți ce nu este făcut și ce trebuie să facem? Nu se intervine structural pentru stoparea speculei, pentru că dacă nu intervii în mecanismul ăsta speculativ de formare a prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiază de schemă (…). Nu putem accepta o soluție care falimentează statul”, a mai declarat președintele Comisiei Economice a Senatului.