România intră în război? Ministrul Apărării, anunț de ultimă oră pentru toți românii

Sursa: Dreamstime

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina se resimt și în România. În acest sens, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre o eventuală intrare în război a României, cu Rusia. Ce spune acesta și cât de pregătită este România?

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a vorbit despre tensiunile actuale cu Rusia. Acesta a subliniat faptul că exclude varianta unei mobilizări, precizând că România nu este în situaţia de a intra în război chiar dacă Rusia ar invada Ucraina, arată news.ro. 

Precizările acestuia au venit în contextul în care ministrul a fost întrebat cât de îngrijorași ar trebui să fie cei care sunt chemați ”la oaste”. El a subliniat faptul că nu există îngrijorări, menționând și faptul că tratatul NATO precizează o posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO.

“Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care să zicem Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. A spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO. (…) Ucraina încearcă să devină membră NATO, dar nu are încă acest statut.

În al doilea rând, dacă vă uitaţi pe ştirile internaţionale, deşi a fost destul de rară această ştire, Ucraina nu şi-a mobilizat nici ea rezerviştii. Ea este atacată şi nici ea nu şi-a mobilizat reverziştii aşa încât nu este cazul în acest moment”, a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu, despre așteptările Rusiei

Totodată, el a mai vorbit și despre dorințele Rusiei. Ministrul susține că este vorba despre o situație electorală, care vrea să șteargă înfrângerea din Războiul Rece, atunci când URSS-ul s-a dezintegrat.

“Rusia urmăreşte, în primul rând, pentru că sunt şi alegeri, să nu uităm, e o situaţie şi electorală, urmăreşte, de fapt, să şteargă urmele înfrângerii din Războiul Rece, când s-a dezintegrat URSS-ul şi am văzut în 30 decembrie anul trecut s-au comemorat 30 de ani, cu mare jale în Federaţia Rusă. (…) S-a încercat şi un pan-ortodoxism prin discursurile ortodoxe legate de un anumit imperiu, care există creştin şi aşa mai departe.

Evident, se încearcă reconstrucţia memoriei glorioase a URSS-ului. Poate fi aici şi un câştig electoral pentru că este nevoie şi de asta, Rusia nu o duce foarte bine economic şi ştim bine că populaţia poate fi amorsată şi prin aceste metode”, a transmis Vasile Dîncu.

În același timp, ministrul Apărării a mai precizat că nici pentru Rusia nu ar fi simplu un război, în cazul în care lucrurile s-ar complica. El a vorbit și despre Vladimir putin, care continuă să își mențină ideea de a avea o Rusie kieveană.

“Pe de altă parte, însă, este clar pentru cea mai mare parte a lumii că nu ar fi nici pentru regimul politic de la Kremlin, nu ar fi foarte simplu un război în care să fie pierderi, în care să cheltui foarte multe resurse materiale şi umane în acest sens.

Deci, nu va fi simplu. Este însă o încercare de a reconstrui sau să zicem aşa, de a reface onoarea vechi dorinţei imperiale a Rusiei şi aici Vladimir Putin este expert în încercarea de a reface ideea de ţarat, de aceea Rusie kieveană, nucleul Rusiei a devenit cumva un fel de pilon al comunicării şi de aici poate şi revendicările faţă de Ucraina. Este o încercare de a veni în urmă, inacceptabilă, istoria nu face paşi înapoi chiar dacă uneori se repetă în spirală, dar nu face paşi înapoi şi a recontrui o cortină de fier, este imposibil. Este cererea maximală cred a Rusiei”, a explicat Vasile Dîncu.