România intensifică eforturile pentru integrarea deplină în Spațiul Schengen, un obiectiv strategic al politicii externe și europene. Premierul Marcel Ciolacu conduce o delegație oficială în Ungaria, unde are loc o serie de întâlniri și consultări de nivel înalt.

Vizita vine într-un moment decisiv, pe fondul semnalelor pozitive venite din partea Austriei, care și-ar putea retrage veto-ul împotriva aderării României. Discuțiile urmăresc consolidarea sprijinului diplomatic și avansarea demersurilor pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre până la finalul anului 2024.

UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu, aflat la Budapesta, a declarat că România și Ungaria colaborează strâns pentru atingerea obiectivelor comune la nivel european.

„Aș vrea să îi mulțumesc în mod special premierului Orban pentru sprijinul constant în ceea ce privește aderarea completă a României la spațiul Schengen. Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut în permanență în atenție subiectul Schengen.

Românii au simțit deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creșterea economică românească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Iar preluarea de către România a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei.

Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu domnul premier Orban, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele”, a subliniat acesta.

Premierul a precizat că strategia comună stabilită cu Orban a dat rezultate și a confirmat progresul în negocierile cu Austria. În discuția telefonică recentă cu cancelarul Karl Nehammer, Ciolacu a reiterat angajamentul României de a proteja frontierele externe ale Uniunii Europene.

„Am avut zilele trecute o discuție telefonică și cu cancelarul Austriei, domnul Karl Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale UE.

Sunt convins că astăzi vom ajunge la un acord și la nivelul miniștrilor de interne din cele patru state implicate, care sunt prezenți la Budapesta, și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.

Având în vedere toate aceste lucruri concrete, sunt încrezător că după 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen până la finalul anului”, a mai spus Ciolacu.

Cei doi lideri au mai discutat despre Ucraina și Moldova

De asemenea, cei doi lideri au discutat despre războiul din Ucraina și sprijinul necesar pentru Ucraina și Republica Moldova în parcursul lor european. Ciolacu a subliniat necesitatea unui mesaj comun pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea regională.

„Pe de altă parte, am discutat cu premierul Orban despre situația din Ucraina. Contextul din teren rămâne foarte dificil. Dincolo de războiul care continuă să răpească vieți, cu toții vedem atacul asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Este important să vorbim pe o singură voce și să transmitem un mesaj comun: că vom continua să fim alături de Ucraina, precum și de Republica Moldova, ca state partenere al căror parcurs către familia europeană trebuie să continue.

În săptămânile următoare, vom trăi o nouă realitate strategică în regiune, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, precum și cu intrarea în funcție, de o manieră foarte dinamică a Comisiei „von der Leyen 2”.

Din această perspectivă, se poate conta pe România, ca partener important în regiune. Vrem să lucrăm constructiv cu Ungaria, pentru cele mai bune soluții regionale care să garanteze atât securitatea, cât și prosperitatea regională.

În ceea ce privește noua realitate strategică, după cum bine știți, am avut o discuție recentă cu președintele Trump. Cred că este foarte important ca anul viitor – după ce toate alegerile se vor termina și în România și vom ieși din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante.

Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creșterea economică, pentru pace socială și pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentrați pe soluții. Cetățenii noștri trebuie să trăiască mai bine și să se simtă respectați, în timp ce noi trebuie să umplem de conținut expresii precum „lideri regionali”.

Vă mulțumesc încă o dată domnule prim-ministru Orban pentru primirea foarte călduroasă de astăzi și vă asigur de tot sprijinul meu în continuare.

Aș dori să îi mulțumesc și partenerului meu din România, Kelemen Hunor, care a acționat ca un liant între București și Budapesta”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ursula von der Leyen a anunțat că România și Bulgaria sunt pe punctul de a intra complet în Schengen

În context, Ursula von der Leyen a anunțat că România și Bulgaria sunt pe punctul de a intra complet în Schengen.

„Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol.

Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, de la Budapesta.
Urmează decizia oficială a Consiliul Uniunii Europene.

Să vedem un Schengen mai puternic în 2025”, a transmis aceasta, precizând că decizia oficială a Consiliului UE este așteptată.

Știrea inițială

Marcel Ciolacu și Viktor Orbán, întâlniri bilaterale și consultări strategice

Vizita oficială include o întrevedere tête-à-tête între premierul român Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orbán. Această discuție va fi urmată de o reuniune extinsă a delegațiilor din cele două țări și de declarații comune de presă.

În paralel, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă la întâlniri cu miniștrii de interne din Ungaria, Austria și Bulgaria, precum și cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

„Vreau să îmi finalizez mandatul cu obținerea deciziei intrării depline a României în Schengen. În acest sens, mă voi întâlni cu omologul meu ungar și cu oficiali din Ungaria, țara ce deține Președinția în exercițiu a Consiliului UE, pentru a avansa în acest proces important pentru țara noastră”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit oficialilor români, obiectivul pe termen scurt este eliminarea controalelor la frontierele terestre până la finalul anului 2024.

„ După finalizarea primei etape a aderării României la Schengen în martie 2024, prioritatea noastră este să definitivăm acest demers prin ridicarea controalelor şi la frontierele terestre până la sfârşitul acestui an. Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei, pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, a subliniat premierul.

Austria, Ungaria și Bulgaria, aliați în negocieri

Discuțiile la nivel înalt au loc într-un context favorabil pentru România și Bulgaria. Austria, care până acum a blocat aderarea celor două state la Schengen, a indicat semnale pozitive privind posibilitatea ridicării veto-ului.

„Vedem că aceste eforturi dau roade”, a declarat ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, subliniind progresele României și Bulgariei în reducerea migrației ilegale și consolidarea controlului la frontierele externe ale UE.

Evenimentul de la Budapesta este considerat unul crucial, fiind organizat de Ungaria, care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2024.

Reuniunea va include, pe lângă oficialii români și unguri, participarea reprezentanților Bulgariei, Austriei și ai Comisiei Europene.

Sprijin diplomatic extins pentru extinderea Schengen

Din delegația română condusă de Marcel Ciolacu fac parte vicepremierul și ministrul de interne Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, consilierul onorific Victor Negrescu și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Este de așteptat ca întâlnirea să se încheie cu semnarea unei declarații comune”, a declarat premierul bulgar Dimităr Glavcev, menționând că documentul va reprezenta o recunoaștere a contribuției celor două state la protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Această vizită are loc într-un moment cheie, când aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen pare mai aproape ca oricând.

„De data aceasta există semne și speranțe că toate obstacolele din calea intrării Bulgariei și României în spațiul Schengen pe cale terestră vor fi înlăturate”, a subliniat europarlamentarul bulgar Andrei Kovacev pentru BTA .

Schengen, prioritate pentru România

Aderarea la Schengen rămâne una dintre prioritățile strategice ale României, iar consultările de la Budapesta marchează un nou capitol în demersurile diplomatice.

România și Bulgaria, membre ale Uniunii Europene din 2007, au fost integrate parțial în Schengen pe calea aerului și maritimă la începutul anului 2024. Ridicarea controalelor la frontierele terestre este însă obiectivul final.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat sprijinul constant al Ungariei în acest proces, subliniind importanța cooperării regionale pentru atingerea unui obiectiv comun:

„Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei pentru îndeplinirea acestui obiectiv.”