Reprezentanții misiunilor diplomatice la Uniunea Europeană se vor pronunța în privința aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene, fluviale și maritime. Votul crucial va avea loc în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) peste două zile.
Votul privind aderarea la Spațiul Schengen se va da peste două zile
COREPER, compus din șefii sau adjuncții șefilor de misiuni diplomatice la Bruxelles, reprezintă un actor cheie în procesul de aderare al României la spațiul Schengen.
Se pare că ambasadorul Austriei la UE va sprijini aderarea României. cel puțin cu porturile și aeroporturile, începând din luna martie. Frontierele terestre nu vor face obiectul votului din cadrul ședinței COREPER.
Autoritățile de la București au adoptat o abordare care renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI (Justiție și Afaceri Interne) și optează pentru un vot favorabil în cadrul COREPER.
După votul în cadrul COREPER, decizia urmează să fie validată într-o reuniune ulterioară a Consiliului Uniunii Europene.
Această evoluție vine în contextul în care șansele României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen au crescut semnificativ după ce Olanda și-a retras obiecțiile față de Sofia.
De asemenea, guvernul de la Viena, care inițial se opunea extinderii spațiului Schengen, sugerează acum că își reevaluează poziția și nu va bloca aderarea celor două țări, cel puțin în privința spațiului aerian și al frontierelor fluviale și maritime.
Victor Negrescu consideră că România face un pas important
Europarlamentarii Victor Negrescu și Eugen Tomac au comentat acest vot privind aderarea României la spațiul Schengen, cu porturile și aeroporturile începând din martie 2024. Cei doi politicieni au subliniat eforturile intense de negociere cu Austria și au evidențiat un consens de principiu asupra documentului care va permite intrarea țării în spațiul Schengen pentru căile aeriană și maritimă.
Negrescu a menționat că acest lucru ar conduce la integrarea completă în mecanismele specifice Schengen, inclusiv consulatele românești și personalul pentru controlul frontierelor. El susține că această intrare parțială este un pas important pentru România.
El a reamintit că și Croația a intrat tot așa, printr-un vot în COREPER. Ulterior, Consiliul pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) doar a validat acea decizie luată la nivelul ambasadorilor.
„Vă spun că sunt trei state care au intrat la fel ca și noi, adică calea aeriană, ulterior pe cale terestră: Austria, Grecia, Italia. Eu zic că este o mare reușită pentru Guvernul României și pot să vă spun așa, din surse sigure, că premierul a fost foarte implicat în tot acest proces (…)
Dacă avem acest consens, atunci intrarea se va face de îndată ce va fi schimbat orarul de zbor. Mecanismul IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian) pentru transport aerian face ca în martie să se întâmple acest proces. Asta înseamnă ca în cursul lunii martie consulatele românești să fie abilitate pentru a emite vize Schengen”, a declarat Victor Negrescu la Antena 3 CNN.
El a punctat că rămâne de văzut dacă intrarea terestră se va realiza separat sau împreună cu Bulgaria.
Entuziasmul lui Eugen Tomac este însă ceva mai reținut
Pe de altă parte, Eugen Tomac consideră că nu este neapărat „un moment de maximă satisfacție” această aderare la spațiul Schengen „cu jumătate de măsură”. Europarlamentarul și-a exprimat îngrijorările privind lipsa unui calendar bine definit pentru intrarea terestră, subliniind pierderile economice suferite de România în acest context.
„Nu înțeleg raționamentul pentru care, în continuare, România trebuie să stea la frontierele Uniunii Europene. Evident că 15 milioane de pasageri pe aeroporturile României (care vor putea călători fără controlul pașapoartelor) reprezintă un pas important, însă noi avem pierderi economice uriașe”, a spus Tomac pentru sursa citată.