Austria ar putea să nu mai aibă dreptul să ne interzică accesul la Schengen
Parlamentul European ia în calcul adoptarea unui document care ar putea lăsa Austria fără drept de veto. Astfel, accesul României la Spațiul Schengen ar fi deblocat.
Un raport al Parlamentului European aduce speranță în problema aderării României la Spațiul Schengen.
Documentul Parlamentului European vorbește despre renunțarea la regula unanimității. Când vine vorba despre luarea deciziilor importante. Și de implementarea, în schimb, a votului cu majoritate calificată.
Asta ar însemna că dreptul de veto nu va mai exista. Iar ţări precum Austria nu vor mai putea decide în numele majorității, în Consiliul JAI.
„Majoritatea, cel puțin în Comisia pentru Constituție, care a elaborat acest raport, a fost în favoarea acestui raport, dar asta, desigur, nu este o garanție că toată lumea va îl susține.
Mai ales pentru că raportul include unele idei importante, după părerea mea, care pentru mulți ar putea părea controversate, de exemplu, renunțarea la unanimitate, ca metodă de luare a deciziilor de către Consiliul European.
Eu sunt avocat internațional și pentru mine este foarte important, pentru că adoptarea deciziilor privind politica externă de către majoritate ar face ca Uniunea Europeană să fie un actor mult mai important și mai activ pe scena internațională.
Așadar, sunt destul de multe propuneri, multe dintre ele necesită modificarea Tratatului, iar aceasta este, desigur, problema, pentru că acest lucru va fi posibil cu acordul statelor membre, dar sunt și alte sugestii care sunt mai ușor de adoptat și de pus în aplicare”, a declarat europarlamentarul polonez Wlodzimierz Cimoszewicz.
Consiliul JAI ar putea elimina rezistența Austriei
Consiliul JAI desfășurat joi, cu participarea miniștrilor de interne din țările UE, s-a încheiat. Reforma pachetului UE privind migraţia şi azilul, cerută de Austria, se lovește în continuare de blocajul anunțat de mai multe țări după Consiliul JAI din 28 septembrie.
Unele voci politice consideră că blocajul impus de aceste țări ar putea aduce eliminarea rezistenței Austriei. Ar fi o undă verde pentru aderarea României și Bulgariei.
Totuși, comisarul european pentru migraţie, Ylva Johansson, a declarat că Uniunea va ajunge la un acord privind gestionarea imigraţiei ilegale. Deşi miniştrii de interne din cele 27 de state membre tocmai renunţaseră la încercarea de a ajunge la o poziţie comună.
„Suntem foarte aproape de a găsi decizia finală în câteva zile”, a declarat Johansson într-o conferință de presă.