Economistul Radu Georgescu a avertizat în repetate rânduri că România, care a funcționat în ultimii șapte ani pe baza împrumuturilor, se va confrunta cu o perioadă de sevraj economic sever. Georgescu susține că, în loc să investească în infrastructură, majoritatea fondurilor împrumutate au fost cheltuite în consum, iar modelul economic al țării reflectă o abordare balcanică.

Modelul economic al României este consum versus investiție

Georgescu subliniază că România a cheltuit 90% din cei 250 de miliarde de euro împrumutați în consum, majoritatea fondurilor mergând către salarii și pensii, nu pentru investiții productive.

Radu Georgescu a explicat că în ultimii doi ani le-a spus copiilor săi, familiei, clienților și celor care îl urmăresc pe rețelele sociale că România va intra într-o perioadă de sevraj economic și că este necesar să ne pregătim din punct de vedere financiar și mental.

Radu Georgescu
SURSA FOTO: Facebook, Radu Georgescu

„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienţilor şi celor care mă urmăresc pe reţelele sociale că vom intra într-o perioadă de sevraj economic Şi că trebuie să ne pregătim din punct de vedere financiar şi mental”, a spus el.

El a detaliat faptul că economia României a funcționat în ultimii 7 ani pe bază de împrumuturi, iar în această perioadă s-au împrumutat peste 250 miliarde de euro.

„Am explicat că economia României a funcţionat în ultimii 7 ani pe bază de împrumuturi. În ultimii 7 ani. ne-am împrumutat peste 250 miliarde euro. Împrumuturile sunt ca niste steroizi pentru economie. Când iei steroizi poţi să ridici greutăţi mari. Când nu mai iei steroizi, toate greutăţile îţi pică în cap”, a declarat economistul.

Radu Georgescu a explicat că economia României are un model balcanic, unde banii din salarii sunt cheltuiți rapid, în prima seară într-un club de fițe. Până la sfârșitul lunii, românii mănâncă iaurt și covrigi, iar pentru plata chiriei sau a ratei, recurg la împrumuturi.

„Am explicat că economia României are un model balcanic. Când luăm salariul, mergem şi îl cheltuim în prima seară într-un club de fiţe. Până la sfârşitul lunii, mâncăm iaurt şi covrigi. Ne împrumutăm pentru a plăti chiria sau rata la bancă. Cei 250 miliarde euro s-au dus 90% în salarii şi pensii, adică în consum. Nici măcar nu am consumat produse făcute în Romania”, scrie consultantul pe pagina de Facebook.

Această abordare, spune Georgescu, a fost eronată și a ratat o șansă uriașă de dezvoltare economică, pe care România a lăsat-o să treacă.

Impactul crizei financiare din 2008

Radu Georgescu amintește că recesiunea din 2008 a fost un punct de cotitură.  Dacă acei bani ar fi fost investiți în infrastructură – școli, spitale, fabrici, autostrăzi – România ar fi devenit un model de studiu în cărțile de economie. A fost ratată o oportunitate uriașă de dezvoltare economică, probabil ultima, deoarece nu mai putem să luăm împrumuturi.

La ultima criză financiară, am văzut cum consumul a crescut pe baza împrumuturilor și cum s-a prăbușit în lipsa acestora. Sevrajul de la ultima criză financiară a început în ziua în care Traian Băsescu a apărut la TV și a spus că România este în recesiune și că, de a doua zi, toate salariile vor scădea cu 25%, iar TVA-ul va crește la 24%.

„Am văzut cum consumul a crescut pe baza împrumuturilor. Şi cum s-a prăbuşit în lipsa împrumuturilor. Sevrajul de la ultima criză financiară a început în ziua când Traian Băsescu a apărut la TV şi a spus că România este în recesiune şi că de a doua zi toate salariile vor scădea cu 25%, iar TVA-ul va creste la 24%. Până în acea zi, sediile băncii erau pline de oameni care luau credite. A doua zi nu mai era nimeni. Nu mai lua nimeni împrumuturi. Nici următoarea săptămână. Nici în următoarele luni. Nici în următorii ani”, spune el.

Criza din 2008 a lăsat România fără împrumuturi, ceea ce a dus la un declin abrupt al consumului.

Provocările și lecțiile de învățat

Radu Georgescu amintește că au trecut 10 ani până când PIB-ul României a revenit la nivelul din 2008, adăugând că România „va intra oficial în sevraj” atunci când se va anunța reducerea numărului de bugetari sau înghețarea salariilor și pensiilor.

„Din acel moment, consumul o va lua puternic la vale. Probabil acest mesaj va fi transmis după alegerile prezidențiale”, a spus economistul.

Georgescu explică însă că există și o „parte frumoasă a unei perioade cu sevraj economic”.

„Înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. În 2008, am plătit 120.000 euro să mergem în team building la schi în Elveția. În 2009 nu mai aveam bani să ne plătim chiria și utilitățile de la birou. Pentru că aveam zero buget pentru team building, am mers cu colegii cu corturile în munții Apuseni. Am fost surprins să văd că răsăritul din cort de pe vârful muntelui se vede mult mai frumos decât dintr-un hotel de 5 stele din Elveția”, încheie Radu Georgescu.