Prim-ministrul Marcel Ciolacu a publicat pe contul său de Twitter un mesaj cu privire la discuțiile pe care le-a purtat cu noul său omolog bulgar, Nikolai Denkov. Șeful Executivului de la București a anunțat că s-a discutat și despre o strategie comună de aderare la Schengen.
Vineri, prin intermediul unui mesaj pe Twitter, premierul Marcel Ciolacu a transmis că a avut o discuție cu Nikolai Denkov, recent numit prim-ministru al Bulgariei. Printre subiectele discuției lor s-au numărat colaborarea în domeniul afacerilor de frontieră, consolidarea legăturilor economice și elaborarea unui plan unitar în vederea aderării la spațiul Schengen.
”Am avut o bună conversaţie cu Nikolai Denkov, noul premier al Bulgariei. Am discutat despre cooperarea bilaterală România-Bulgaria, despre a avea o voce mai puternică în UE, despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la Schengen”, arată șeful Executivului de la București în mesajul de pe rețelele de socializare.
În cadrul instituțiilor europene se fac pregătiri pentru a primi Bulgaria și România în spațiul Schengen în cursul acestui an. Etapa inițială presupune includerea frontierelor aeriene în octombrie, urmată de eliminarea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie.
Când va intra România în Schgenen?
Potrivit eurodeputatului PMP Eugen Tomac, este puțin probabil să devenim parte a Spațiului Schengen în acest an, deoarece procesul politic va necesita cel puțin până în a doua jumătate a anului viitor.
„Orice informaţie care vine pe acest subiect ne trezeşte un anumit optimism, însă eu sunt unul dintre oamenii politici care priveşte realist lucrurile şi pentru că simt că nu am putut face sau nu am fructificat toate oportunităţile pe care le-am avut pentru a ne atinge acest obiectiv strategic, ţinând cont de evoluţia lucrurilor din acest an, sunt extrem de reţinut în a crede că în acest an se închide acest cerc”, a afirmat Eugen Tomac.
În plus, a explicat motivele care stau la baza convingerii sale că acest lucru nu se va întâmpla și a discutat despre diferitele opțiuni pe care le are România.
„În primul rând, am văzut că în timpul preşedinţiei suedeze, deşi de două ori în Consiliul JAI s-a dezbătut subiectul privind situaţia spaţiului Schengen, niciodată nu s-a pus problema extinderii lui, în condiţiile în care România şi Bulgaria sunt două state membre ale Uniunii Europene din 2007, în comparaţie cu Croaţia, care a intrat în 2013 şi a aplicat în 2021.
Deci noi am intrat din 2007, am aplicat din 2008, îndeplinim criteriile din 2011 şi, iată, mai bine de 12 ani nu suntem în Spaţiul Schengen. Evident că după şocul primit anul trecut, când din cauza blocajului generat de Austria şi în ceea ce priveşte Bulgaria, Olanda şi Austria, evident că mă aşteptam ca, cel puţin din punct de vedere al acţiunii de convingere, să fim un pic mai creativi, un pic mai insistenţi în a ne apăra cauza.
Şi aici aveam două opţiuni: fie ridicăm problema în Consiliul European în termenii cei mai vehemenţi ori se rezolvă această problemă. Trebuie să ştim că suntem în situaţia aceasta discriminatorie şi atunci mergem spre Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Asta trebuia să facă statul român, pentru că avem parte de mai multe elemente de încălcare a tratatelor Uniunii Europene”, a mai afirmat europarlamentarul PMP.
Șansele ca România să intre în Schengen în 2023 sunt mici
În ceea ce privește perspectivele de aderare a României la Spațiul Schengen în acest an, Eugen Tomac și-a exprimat rezervele și a menținut o poziție prudentă.
„Eu sunt reţinut. Nu cred că vom intra în acest an, din păcate. Tehnic se poate oricând, în orice lună, la orice reuniune a Consiliului JAI se poate pune pe ordinea de zi această decizie, se dă un vot şi se deschid frontierele, este atât de simplu şi atât de clar.
Politic, mă tem că mai durează cel puţin până în a doua parte a anului viitor. În timpul preşedinţiei poloneze avem toate şansele ca acest subiect dureros pentru noi să se închidă, dacă nu vom avea o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene unde eu îmi pun toate speranţele”, a declarat europarlamentarul.