În luna octombrie a acestui an, România și Bulgaria ar urma să intre spațiul Schengen cu frontierele aeriene, urmând ca până la 1 ianuarie, să fie eliminate și frontierele terestre.
Declarațiile au fost făcute de către surse diplomatice de la Bruxelles și din parlamentul și guvernul bulgar pentru Euractiv.
România intră în spațiul Schengen în luna octombrie
Surse de la Sofia susțin că Bulgaria are șanse serioase să obțină aderarea la spațiul de liberă circulație din octombrie anul acesta, întâi cu frontierele aeriene și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele.
Cel mai ,mare obstacol în aderarea Bulgariei a fost, până luna trecută, opoziția Olandei. Guvernul condus de Mark Rutte a felicitat Bulgaria pentru eforturile sale de a iniția o reformă judiciară reală, prin introducerea unui mecanism de investigare independentă a procurorului-șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai.
De asemenea, la Sofia a fost ales un nou Executiv stabil, după o îndelungată criză politică în timpul căreia președintele Rumen Radev a numit un guvern interimar, ceea ce a reprezentat eliminarea încă unui obstacol în calea spre aderarea la spațiul Schengen.
Austria continuă să se opună pe fondul crizei refugiaților, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de Veto dacă va fi izolată.
Noul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, a precizat recent că, deși România a ratat intrarea în spațiul Schengen în 2022, asta nu înseamnă că autoritățile se vor da bătute. De asemenea, premierul a explicat motivul pentru care Lucian Bode și Bogdan Aurescu nu mai fac parte din noul Executiv.
Lucian Bode și Bogdan Aurescu au făcut parte din Cabinetul lui Nicolae Ciucă, însă cei doi nu se mai regăsesc printre miniștri Executivului condus de Marcel Ciolacu.
Noul premier al României a oferit un interviu pentru Euractiv, în care scoate la iveală motivul pentru care Lucian Bode și Bogdan Aurescu nu mai fac parte din noul Guvern. Acesta a dat detalii și despre obiectivul României de a fi membră a spațiului Schengen.
Potrivit președintelui Partidului Social Democrat (PSD), România a tras învățăminte valoroase din erorile anterioare, ceea ce a dus la înlocuirea miniștrilor implicați în această chestiune în noul guvern. În ceea ce privește dosarul Schengen, principalele responsabilități au fost atribuite Ministerului de Externe și Ministerului de Interne, unde fețe proaspete au preluat de la Bogdan Aurescu și Lucian Bode.
„Voi cere noului ministru de interne (Cătălin Predoiu) și noului ministru de externe (Luminiţa Odobescu) să prezinte un plan extins pentru lunile următoare pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria”, a declarat liderul social-democrat.