Rareș Bogdan anunță intrarea României în spațiul Schengen
Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan subliniază importanța redeschiderii canalelor diplomatice cu austriecii în vederea intrării în Schengen. El afirmă că România va deveni parte a Spațiului Schengen în 2024.
Chiar dacă acest lucru nu va fi discutat la Consiliul Afacerilor Interne (JAI) de marți. Referindu-se la absența dezbaterii imediate cu privire la aderarea României la Schengen, Bogdan subliniază că nu este vorba despre un refuz, ci despre o mișcare strategică.
Aceasta vine în contextul în care Bulgaria nu ar fi obținut un vot favorabil complet în cadrul discuțiilor.
„Nu se va întâmpla la JAI-ul de marți nu pentru că ne temem de un refuz. Este o mișcare strategică a României, având în vedere că trebuie să intrăm odată cu Bulgaria, iar bulgarii nu ar fi avut acum votul complet în Parlament”, a declarat Rareș Bogdan.
El a specificat că Austria nu mai are probleme cu România și că țara noastră va adera la Spațiul Schengen în 2024.
De asemenea, s-a înțeles pe deplin că respingerea României ar putea aduce prejudicii Uniunii Europene în calitate de structură.
„Toate eurobarometrele arată că înainte de subiectul Schengen România era în top 3 națiuni pro-europene, după subiectul Schengen românii au devenit eurosceptici, iar acum ne situăm la coada clasamentului.
Este o situație care încurajează creșterea partidelor extremiste și nu ne dorim asta”, a comentat Rareș Bogdan.
Sunt două posibilități pentru aderare
Bogdan a evidențiat faptul că, în urma inspecțiilor efectuate de Comisia Europeană și Europol în Bulgaria, integrarea în Spațiul Schengen va deveni o realitate într-un interval scurt de timp. Această evoluție ar putea avea loc fie în cadrul unui Consiliu extraordinar între Crăciun și Anul Nou. Sau în prima ședință a Consiliului Afacerilor Interne (JAI) din 2024.
Rareș Bogdan a subliniat că România a prezentat mai multe motive pentru această aderare, incluzând considerații de natură economică. De asemenea, a accentuat importanța sprijinului considerabil provenit din partea companiilor austriece cu activitate în România, acestea contribuind cu 7% la PIB-ul Austriei.
Și eurodeputatul Victor Negrescu spune că, în urma discuțiilor desfășurate recent la Viena și în urma dialogului cu instituțiile europene, șansele României s-au mărit semnificativ.
Potrivit unor informațiile provenite din surse guvernamentale, la reuniunea Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), programată pentru 4-5 decembrie, nu va avea loc un vot cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.