România intră pe deplin în Schengen? Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit despre șansele pe care le are țara noastră să adere și cu frontierele terestre la spațiul de liberă circulație.
România intră pe deplin în spațiul Schengen?
Cătălin Predoiu a afirmat că România este mai bine pregătită decât multe dintre statele din interiorul spațiului Schengen terestru pentru a implementa codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen specifice.
Potrivit oficialului, pentru Schengen muncesc mai multe instituții. El a explicat că se lucrează și cu serviciile de informații atunci când este necesară obținerea unor informații suplimentare.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că există o echipă care lucrează constant, de ani, fiecare îndeplinindu-și atribuțiile, continuând să muncească și având contacte active. El a adăugat că acest dosar este abordat intens de toate instituțiile menționate, în liniște și fără multă publicitate.
„Pentru Schengen muncesc mai multe instituții, interne, externe, guvern, președinție, fiecare pe zona lui de competență. Lucrăm și cu serviciile de informații când avem nevoie de informații în plus, le solicităm ca beneficiar legal. Este o echipă care lucrează permanent. Lucrează de ani de zile. Fiecare și-a exercitat atribuțiile, le continuăm, muncim, avem contacte. E un dosar care, în liniște și fără multă publicitate, este abordat intensiv de toate aceste instituții pe care le-am numit. Aceste instituții ale statului român care lucrează în Schengen sunt credibile, de asta s-a și făcut pasul de anul trecut.
Cum a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, România este chiar mai bine pregătită decât multe state din interiorul spațiului Schengen terestru să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestre”, a declarat acesta pentru DC News.
Aderarea țării noastre la spațiul Schengen ar spori siguranța în Europa
Cătălin Predoiu a menționat, de asemenea, că aderarea României la spațiul Schengen ar contribui la sporirea nivelului de siguranță în Europa. El a mai precizat că orice decizie de acest fel este politică.
Oficialul a spus, totodată, că faptul că România este membru Schengen conferă un statut cvasi-egal cu celelalte state. Deși a recunoscut că lipsa unei frontiere este un dezavantaj, el a subliniat că se discută totuși între țări membre Schengen.
„E ca la fotbal, ca și când ai pe margine un jucător foarte bine pregătit, care introdus în teren poate să marcheze două-trei goluri. Noi putem să aducem siguranță în Schengen. România aduce siguranță Schengen, aduce siguranță și Ungariei și Austriei și Franței și Germaniei. Lucrurile acestea le recunosc și dânșii, le recunoaște și Comisia Europeană, dar Da!, decizia este politică, va fi o decizie politică.
Orice decizie de genul acesta este politică. Datoria noastră este însă să o facem posibilă, nu numai să nu dăm niciun argument contra ei, ci să dăm toate argumentele pentru Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, celelalte instituții, Guvern, Președinția României, serviciile de informații, au construit un dosar solid pentru Schengen, am dat și dăm în continuare toate argumentele pentru o decizie politică pozitivă. Însă, Da!, decizia aceasta va fi politică, așa cum am spus și mă repet.
Alocăm bani, alocăm fonduri, pentru noi migrația este importantă, nu doar din perspectiva Schengen, ci pentru că vrem să ne protejăm țara și vrem ca cetățenii români să trăiască într-o țară sigură din punct de vedere al migrației ilegale. Eu nu vreau să avem un fenomen scăpat de sub control în România, în privința asta, și este datoria mea și pe care trebuie să mi-o îndeplinesc înainte de Schengen, înainte de orice.
Doi la mână, cum să spun, faptul că suntem membrii Schengen ne dă, hai să spunem, un statut cvasi-egal cu ceilalți. Ne lipsește o frontieră, da, dar totuși vorbim de la țară membru Schengen la țara membru Schengen. E altceva!”, a mai afirmat ministrul.
Context politic intern complicat în mai multe țări europene
Potrivit lui Cătălin Predoiu, votul decisiv va fi după alegerile din Austria. Ministrul Afacerilor Interne a precizat însă că recent, au avut loc alegeri la nivel european, iar contextul politic intern din țările respective este mai complicat.
„Pe de altă parte, însă contextul este mai dificil, pentru că au fost recent alegeri în Olanda, avem guvern nou, au fost alegeri în Franța, avem guvern nou, miniștri noi. Au fost alegeri la nivel european, avem comisari noi și comisar nou, pe care sper să-l întâlnesc cât de repede. Și nu doar sper, lucrez în direcția asta!
Vom avea alegeri în Austria, vom avea un guvern nou. Deci contextul politic intern în anumite țări membre s-a complicat. Deci guverne noi, trebuie să vezi ce poziție au!”, a spus acesta.
Alegerile din Austria, cruciale
Alegerile parlamentare din Austria, programate pentru duminică, au o importanță crucială pentru viitorul aderării României și Bulgariei. Partidul Libertății din Austria, condus de Herbert Kickl, se află în fruntea sondajelor, beneficiind de îngrijorările populației referitoare la migrația ilegală.
Partidul Libertății, de extremă dreaptă, se va confrunta cu Partidul Popular Austriac, condus de cancelar Karl Nehammer, într-o competiție electorală controversată. Deși sprijinul pentru extrema dreaptă a început să scadă, diferența de 2% în favoarea lor sugerează o competiție strânsă. Indiferent de rezultat, mizele pentru Bulgaria rămân aceleași. Herbert Kickl, liderul partidului de extremă dreaptă, este un critic al Uniunii Europene și are legături cu Viktor Orbán și Moscova. Mai multe puteți citi aici.