România va intra în spațiul Schengen! S-a aflat data care a fost negociată în spatele ușilor închise, potrivit unor surse guvernamentale. Este foarte aproape.
România va intra în Schengen chiar în 2023? Propunerea va fi făcută la consiliul JAI din decembrie
România are mari șanse să intre în Spațiul Schengen în decembrie 2023.
Surse guvernamentale anunță că premierul Marcel Ciolacu a convenit cu premierul Spaniei să plaseze problema aderării țării noastre pe Ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Reprezentanții României au afirmat de nenumărate ori că vor face demersuri pentru rediscutarea acestui subiect la JAI doar dacă vor avea certitudinea unui vot pozitiv.
Aceleași surse spun că Executivul a ales această variantă în contextul alegerilor din Olanda. Acestea ar putea permite folosirea subiectului Schengen ca armă de șantaj sau negociere politică.
Mai mult, premierul Marcel Ciolacu susține că va continua discuțiile cu Austria pentru a obține un vot pozitiv până în decembrie.
Pe de altă parte, în cadrul negocierilor, presa austriacă anunță că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. În același timp, Italia vrea și ea să dea în judecată Austria, după ce România a făcut un anunț similar.
România se răzbună pentru refuzul Austriei
Răzbunarea ia forme diverse. Spre exemplu, în această perioadă, România refuză acreditarea la alianță pentru doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles. România întârzie accesul acestora, oficialii spun că au nevoie de timp de gândire. Ziarele austriece susțin că este o răzbunare clară față de vetoul guvernului federal
La nivel european se desfășoară negocieri, iar România ar putea deveni membră a Spațiului Schengen pentru aeroporturi în martie 2024. Existența unor probleme în cadrul NATO, cum ar fi temporizarea sau blocarea accesului Austriei, ar putea fi utilizată ca o monedă de negociere în aceste discuții.
Ciolacu a declarat că dă în judecată Austria
Dinspre România, premierul Marcel Ciolacu transmite un mesaj ferm. El a anunțat recent că va da în judecată Austria la CJUE pentru daune de 2% din PIB.
„Suficient de mult! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent.
Ceea ce nu pot să accept este nici explicația că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Președinție a Consiliului UE, susține acum aderarea României la spațiul Schengen și se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniștrilor de interne.
Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susțin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, și anume că există o creștere a migrației prin România. Am introdus și noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer își va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a explicat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.