Din Uniunea Europeană, România este țara cu prețul cel mai scăzut atât pentru grâu, cât și pentru pâine, de aici și locul fruntaș pe care îl ocupăm în momentul de față. Totodată, producţia la hectar, a fost sub cea de anul trecut.
Milioane de tone de cereale, din care 6 mii de tone numai de grâu, exportă doar un singur fermier din Timiș. Anul acesta cantitatea este mai mică având în vedere furtunile, apoi seceta din sezonul cald. Fermierul este însă supărat pentru că, deşi preţul modial pentru kilogramul de grâu este şi de 75 de bani, se oferă 50 şi uneori sub.
Alexander Degianschi, fermier: “Calitatea, din punctul meu de vedere, este una aproape bună. Traderii profită la maxim reducând foarte mult din preţ, la o cotă nejustificată. Avem cel mai mic preţ la cereale din Europa deşi avem Marea Neagră la doi paşi de noi, costurile cu transportul nu justifiă sub nici o formă diferenţa de preţul bursei.”
Comparativ cu anul trecut, preţul pâinii şi al cerealelor a fost de trei ori mai mare în cele mai scumpe state ale uniunii europene, faţă de cele mai ieftine. Danemarca a avut cel mai înalt indice de preţ – 152, faţă de 100, cât a fost media europeană. România este pe ultimul loc în acest clasament cu un indice al preţurilor de 54, potrivit știrileprotv.
Fermieri sunt totuși nemulțumiți, pentru că în ciuda faptului că România produce mult şi exportă ieftin, în buzunarul lor profitul este minim.
Dorin Zorici, fermier: “Preţul graului este la ora actuală un preţ scăzut care nu ne mulţumeşte undeva între 50 bani -57 bani per kilogram care nu acoperă cheltuiellile de producţie aşteptam nişte preţuri mai bune.”
Alin Torj, fermier: “Nici nu-mi permit să-l vând acuma, la un preţ de 45-50 de bani. Aştept să-i mai urce preţul şi vom da şi noi drumul la grâu.”
România este mai ieftină în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene, însă totodată puterea de cumpărare a cetăţenilor noştri este mult mai scăzută, comparativ cu cei din vest.