România îşi amână planurile de a vinde obligaţiuni denominate în dolari până când condiţiile de pe piaţă se vor îmbunătăţi, asta după ce îngrijorările cu privire la răspândirea crizei datoriilor din zona euro au crescut costurile de împrumut la niveluri record.
"Cel mai probabil, nu au fost încântaţi de răspunsul investitorilor, dar ar putea avea şanse mai bune pe viitor. Eu cred că obligaţiunile din România sunt încă preferate de colegii din regiune", a precizat Gyula Toth, strategul şef de la Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.
În ultima săptămână, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor au participat la întâlniri în Marea Britanie şi SUA cu investitori care şi-au manifestat interesul pentru a cumpăra obligaţiuni în dolari, a declarat Bogdan Drăgoi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, pentru Bloomberg.
"Seria de prezentări a dat rezultate bune, investitorii manifestând un interes puternic pentru România, iar acum aşteptăm cel mai bun moment pentru a emite obligaţiunile în dolari. Aşteptăm ca pieţele să se calmeze şi suntem gata să lansăm imediat ce se întâmplă acest lucru", a declarat Bogdan Drăgoi.
România intenţionează să strângă două miliarde de dolari din vânzarea obligaţiunilor denominate în dolari, anunţa, în urmă cu câteva zile, Bogdan Drăgoi.
Costurile de împrumut ale Spaniei, Italiei şi Franţei au atins niveluri record, alimentând îngrijorarea că actuala criză a datoriilor se adânceşte tot mai mult, motiv pentru care ţările est-europene, cum ar fi Republica Cehă şi România, şi-au pus în aşteptare planurile de a vinde obligaţiuni.