România încearcă să obțină bani europeni pentru a extinde exploatarea de cupru de la Roșia Poieni

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a spus că, pe lângă extinderea exploatării de cupru, se are în vedere și construirea unei unități pentru prelucrarea cuprului în România. Totuși, pentru partea de prelucrare este nevoie de un investitor care să fie dispus să bage bani într-un proiect mare și complex din punct de vedere tehnologic.

Conform lui, propunerea transmisă Comisiei Europene include atât partea de extindere a extracției, cu sprijinul companiei Cupru Min, cât și posibilitatea ca și prelucrarea cuprului să aibă loc tot în județul Alba.

„Intenţionăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare.

Din acest punct de vedere, purtăm discuţii cu Comisia Europeană pentru ca acest proiect de importanţă pentru România (…) să poată fi extins şi, de ce nu, să reuşim, poate, ca acest minereu important şi această resursă importantă a României să fie prelucrată şi la nivel naţional.

Dar pentru prelucrare trebuie să identificăm investitorul care ar fi dispus să investească într-o astfel de infrastructură importantă, atât ca volum de investiţie, dar şi ca şi complexitate a procesului tehnologic.

Ceea ce propunem noi Comisiei Europene are atât componentă de extindere a exploatării, cu sprijinul Cupu Min-ului şi, de ce nu, tot în judeţul Alba să avem şi componenta de prelucrare”, a spus oficialul român într-o conferinţă de presă.

România pregătește trei domenii industriale pentru a primi fonduri europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut deja de două ori discuții cu reprezentanții Comisiei Europene. Conform lui, România pregătește trei domenii industriale pentru a primi fonduri europene: industria chimică, industria siderurgică și sectorul materialelor critice. În această ultimă categorie intră și cele două proiecte despre care a vorbit anterior, legate de cupru.

Nu e pentru prima oară când se discută despre procesarea minereului extras de la Roșia Poieni în România, a reamintit oficialul român. De-a lungul anilor, s-au tot adus în discuție idei prin care acest minereu să nu mai fie exportat ca materie primă (de obicei în China), ci să fie prelucrat aici, în țară.

De exemplu, în anul 2017, autoritățile române spuneau că vor ca minereul să fie valorificat pe plan local, nu vândut ca atare. Se dorea ca în orașul Zlatna să se construiască o fabrică metalurgică.

În anul 2022, statul român trebuia să sprijine investițiile ca minereul de cupru să poată fi prelucrat în România, nu doar extras.

În anul 2023, Marcel Boloș, care era atunci ministru de Finanțe, a anunțat că au fost identificate două proiecte împreună cu conducerea companiei Cupru Min. Primul proiect era legat de procesarea minereului, pentru care urmau să fie stabilite detalii precum costurile și cum va funcționa o schemă specială de sprijin din partea statului. Al doilea proiect se referea la obținerea de produse finite din cupru direct în România.

„Un proiect este cel referitor la prelucrarea minereului – aici a rămas ca să avem prezentate coordonatele principale ale proiectului şi tot ceea ce înseamnă costul investiţiei şi modul în care vom operaţionaliza schema de ajutor de stat personalizată.

Un al doilea proiect e legat de prelucrarea minereului de cupru, adică obţinerea de produse finite pe teritoriul ţării noastre, care, considerăm noi, sunt proiecte de interes strategic pentru Cupru Min”, zicea el la acea vreme.