Ultima dorință a Ronei Hartner
Pe 23 noiembrie, se împlinește un an de la dispariția celebrei actrițe Rona Hartner. Sora ei, Rinda, intenționează să organizeze un parastas în România pentru a onora memoria artistei, dar și pentru a-i îndeplini ultima dorință, aceea de a lansa volumul autobiografic.
Artista s-a luptat cu o boală nemiloasă, fiind diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze la creier. Sora ei se ocupă de fiica actriței și dorește să aducă un omagiu surorii sale în România. Cartea la care Rona a lucrat chiar și în timpul spitalizării va fi lansată acum.
„O să facem parastasul în România, vom lansa și cartea ei, la care a lucrat, cu ultimele puteri, și pe patul de spital, și care este gata. Mai trebuie să facem lansarea.
Nepoata mea este bine, dar nu pot oferi mai multe amănunte, pentru că nici Rona nu voia să vorbească prea multe despre fiică, o proteja. Eu îi voi respecta în continuare dorința”, a declarat Rinda Hartner, potrivit click.ro.
Cartea, intitulată „Eu sunt și cred în Dumnezeu”, reprezintă o lucrare profundă în care Rona Hartner a reușit să surprindă în cuvinte atât suferințele, cât și bucuriile pe care le-a experimentat de-a lungul anilor. Volumul promite să fie o mărturie emoționantă a unei vieți trăite cu intensitate.
„S-ar putea face și un film despre viața Ronei, dar asta ar trebui unul dintre regizori să o facă”, a mai spus sora regretatei artiste.
Cine a fost Rona Hartner
Născută pe 9 martie 1973 în București, Rona Hartner a fost o actriță și muziciană română de origine germană și etnie romă. Fiica unui inginer proiectant și a unei economiste, Rona și-a petrecut copilăria la școala germană din București, la „Institutul Herman Oberth”, unde a studiat între 1979 și 1991.
După această perioadă, a continuat să își completeze educația la Școala de Muzică „Titu Maiorescu” din București în anii 1991-1992, urmată de cursurile Academiei de Teatru și Film din București, începând din 1992.
Cariera sa artistică a început să prindă avânt în 1996, când a fost descoperită de regizorul francez Tony Gatlif pentru filmul „Gadjo Dilo – Străinul Nebun,” o producție realizată în România. Interpretarea sa remarcabilă i-a adus numeroase premii, inclusiv Leopardul de Bronz la Festivalul Internațional de Film Locarno, și a deschis calea pentru o carieră internațională de succes.
Rona Hartner a explorat și alte domenii artistice, precum dansul și muzica. De asemenea, a avut abilitatea de a vorbi șapte limbi:
- română;
- germană;
- engleză;
- franceză;
- spaniolă;
- italiană;
- romani.
Mai multe puteți afla aici.