România va începe să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16, posibil începând chiar de luna viitoare, potrivit unei surse familiare cu discuțiile, citată de CNN.

România va înființa un centru militar de pregătire

O bază aeriană din România a fost desemnată pentru această pregătire.În prezent, țara noastră are 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024.

Sursa a precizat că pregătirile includ o cerere românească pentru un simulator de zbor F-16 de la producătorul avionului, Lockheed Martin.

România are aproximativ zece instructori români calificați care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest avion. Trei sau patru din actuala escadrilă de avioane F-16 a României ar putea fi folosite la un moment dat în misiunea de antrenament, a adăugat sursa.

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marți că speră că vor exista rezultate în termen de șase luni.

„De două luni se poartă negocieri intense privind programul de antrenament. Forțele Aeriene Române și alte țări aliate vor furniza instructori atât pentru piloții NATO, cât și în viitorul apropiat pentru piloții ucraineni în cadrul programului de pregătire F-16”, a spus Radu Tudor, analist în domeniul apărării la Antena 3, afiliată CNN.

Marți, la summitul NATO din Lituania, Reznikov a semnat cu 11 membri ai coaliției un memorandum în care sunt prezentate condițiile de pregătire pentru avioanele de luptă: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit.

Pregătirea piloților ucraineni pentru F-16 va începe în august

O coaliție de 11 națiuni va începe în luna august, în Danemarca, pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, iar în România va fi înființat un centru de pregătire, au declarat marți oficiali în marja unui summit NATO din Lituania.

Danemarca și Olanda, membre NATO, au condus eforturile internaționale pentru a instrui piloții, precum și personalul de sprijin, a întreține aeronavele și, în cele din urmă, a permite furnizarea de F-16 Ucrainei în războiul său cu Rusia.

„Sperăm că vom putea vedea rezultatele la începutul anului viitor”, a declarat presei ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, după ceremonia de semnare.

Până în prezent, nicio țară nu s-a angajat să trimită F-16 în Ucraina, deși Polonia și Slovacia au furnizat 27 de MiG-29 pentru a suplimenta flota de avioane de luptă a Ucrainei.

Kievul, care a lansat o contraofensivă împotriva forțelor rusești, a cerut în repetate rânduri țărilor occidentale să furnizeze avioane și să își antreneze piloții pentru a le pilota, pentru a contracara cu succes dominația aeriană a Moscovei.

„Trebuie să ne apărăm populația civilă, infrastructura, obiectele critice, școlile, universitățile noastre. De aceea, pentru noi este foarte important ca această coaliție de avioane de luptă să pornească”, a declarat presei ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.