România are stocate 2,8 miliarde mc de gaze naturale în depozitele subterane

În prezent, România are stocate 2,8 miliarde mc de gaze naturale în depozitele subterane, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare. Conform directivelor europene, depozitele ar trebui să fie pline în proporție de 85% până la 1 septembrie, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene, adoptat pe 20 noiembrie 2023, stabilește că România trebuia să atingă o umplere de 65% a depozitelor de gaze până la 1 iulie și de 85% până la 1 septembrie.

Același regulament prevede ca, la începutul sezonului de iarnă (1 noiembrie), stocurile de gaze naturale să ajungă la 90% din capacitatea totală de înmagazinare, conform unui comunicat al Ministerului Energiei.

„Zilnic, România produce aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale, consumă circa jumătate, iar alte 10 – 11 milioane mc se înmagazinează. Cum deja avem 2,8 miliarde mc de gaze naturale înmagazinate, până la atingerea ţintei de 90% mai este extrem de puţin.

În câteva zile ne vom îndeplini în timp record ţinta trasată de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Sigur că nu ne vom opri aici!

Vom continua să înmagazinăm gaze naturale până vom atinge 100% din capacitatea de stocare. Cel mai probabil, aşa cum am făcut şi anul trecut, vom face şi „supraplinul”, trecând peste nivelul de 100%”, a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Conform acestuia, stocarea gazelor naturale pentru iarnă devine și mai crucială, având în vedere că Ucraina a anunțat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său.

Se lucrează la un act normativ privind siguranța funcționării Sistemului Electroenergetic Național

În plus, ministrul de resort a informat că se lucrează la un act normativ care va stabili măsuri privind siguranța și securitatea funcționării Sistemului Electroenergetic Național, precum și măsuri pentru asigurarea stocurilor de combustibili și a volumului de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

„Este o veste bună mai ales în actualul context, al agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei, ţară prin care tranzita majoritatea gazului rusesc exportat în Europa. Mai mult, Kievul a anunţat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor ruseşti pe teritoriul său, ceea ce face şi mai importantă stocarea gazelor naturale pentru iarnă, atât pentru noi, cât şi pentru onorarea eventualelor solicitări de sprijin din partea fraţilor noştri de dincolo de Prut.

De altfel, deja am început să lucrăm la elaborarea Hotărârii de Guvern ce vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale acestui sistem în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Ca orice bun gospodar, şi noi, la Ministerul Energiei, ne facem vara sanie, ca să trecem iarna cu bine”, a declarat Sebastian Burduja.

Centrala de la Iernut, aproape gata

Amintim că centrala termoelectrică de la Iernut, o investiție majoră în sectorul energetic din România, a atins un grad de realizare de 91%, conform unui raport semestrial publicat miercuri de Romgaz. Acest progres se înregistrează cu aproximativ cinci luni înainte de termenul de finalizare estimat, indicând posibilitatea ca centrala să devină operațională până la sfârșitul anului 2024.

Noua centrală pe gaze cu ciclu combinat, având o putere instalată de 439 MW, este una dintre cele mai așteptate investiții în domeniul energetic. Proiectul, suspendat timp de trei ani, a fost reluat în august anul trecut, după ce conducerea Romgaz a dat ordinul de reluare a lucrărilor. Mai multe puteți citi aici.