Zeci de artiști, prieteni și admiratori l-au comemorat pe Gabriel Cotabiță la Capela Cimitirului Bellu, într-un moment încărcat de emoție și recunoștință. Atmosfera a fost profundă și solemnă, marcată de prezența numeroasă a celor care l-au iubit și apreciat pe Gabriel Cotabiță. Pierderea sa a adus o tristețe nemărginită în inimile tuturor, dar și o recunoaștere a contribuției remarcabile pe care artistul a avut-o pentru muzica ușoară românească.
Gabriel Cotabiță, una dintre vocile emblematice ale muzicii ușoare românești, a fost condus pe ultimul drum de zeci de artiști, prieteni apropiați și admiratori devotați. Într-o ceremonie încărcată de emoție, Capela Cimitirului Bellu din București a devenit locul unde cei prezenți și-au luat rămas-bun de la un artist care a marcat generații întregi.
Momentele de reculegere și amintirile împărtășite de cei care l-au cunoscut îndeaproape au transformat această zi într-un omagiu sincer adus unui talent excepțional, a cărui pierdere lasă un gol imens în lumea muzicală românească.
Ultimul drum al lui Gabriel Cotabiță alături de prieteni, artiști și fani
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai muzicii românești, a fost condus pe ultimul drum de către prieteni, colegi și fani.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Capela Cimitirului Bellu din București, unde numeroși artiști s-au strâns pentru a-l comemora. Prezența lor a fost o mărturie a impactului major pe care l-a avut Cotabiță asupra scenei muzicale din România.
Printre cei care i-au adus un ultim omagiu s-au numărat personalități marcante din industria muzicală, precum Doru Todoruț, Mihai Pocorschi, Ionel Tudor, Dan Bittman, Silvia Dumitrescu și Antonia. Aceștia au rememorat clipele prețioase petrecute alături de artist și au vorbit despre talentul său extraordinar.
Prietenii apropiați, cuvinte pline de emoție
Doru Todoruț a subliniat importanța sufletului pe care Gabriel Cotabiță îl punea în fiecare piesă.
„Am fost extrem de onorat să pot fi prezent și să cânt o melodie la evenimentul lui, atunci când s-a întâmplat o minune și a revenit printre noi și sunt la fel de onorat să pot duce mai departe, așa cum pot fi, în modul în care pot eu cel mai bine, să duc mai departe nu vocea lui, în interpretarea lui, ci o parte din sufletul lui, pe care l-a lăsat și l-a pus în piesele pe care le-au creat și le-au compus împreună”, a spus el.
Todoruț a dezvăluit că avea o piesă compusă împreună cu Cotabiță, însă, din diverse motive, aceasta nu a fost finalizată.
„Va rămâne mereu în sufletul meu ca un reper al muzicii ușoare românești, al interpretării vocale și al omului pe care l-am cunoscut atât de aproape. Chiar avem o piesă pe care am compus-o împreună, acum un an și ceva, și n-am mai reușit să o punem în practică din mai multe motive, însă o voi finaliza și o voi trimite familiei lui cu cea mai mare plăcere”, a adăugat artistul.
Mihai Pocorschi, colaborator apropiat al lui Gabriel Cotabiță, l-a descris ca pe un „frate de suflet”.
„Sunt zeci de mii de kilometri pe care i-am făcut împreună și sunt camere de hotel pe care câteodată le-am împărțit când bugetul nu ne permitea să avem fiecare cameră. Eu cred din toată inima că vocea lui Gabi a fost unită în muzica românească și poate nu numai românească, dar nu știau alții de noi, vorbesc de cei de afară”, a spus Pocorschi.
El a evidențiat unicitatea vocii lui Cotabiță, descriind-o drept „absolut specială” și capabilă să transforme orice cântec într-o operă de artă.
„O vocea absolut specială și când spun specială o spun după ce am lucrat probabil vreo 35 spre 40 de cântece care în mare parte sunt scrise de mine, dar care au fost înnobilate de vocea lui.
Din punct de vedere tehnic era o voce absolut cuprinzătoare, iar din punct de vedere interpretativ el a fost ceea ce se numește un interpret adevărat, în sensul că înnobila cântecul. Am lucrat mult împreună, undeva la granița între frate, pe care nu l-am avut, și prieten foarte bun. Lumea muzicală românească va fi mult mai săracă fără Gabi”, a mai spus Mihai Pocorschi.
Ionel Tudor, un alt prieten apropiat, a vorbit despre greutățile prin care a trecut Gabriel Cotabiță, inclusiv problemele de sănătate din 2015.
„Am reușit ca în muzica pop românească să avem foarte multe șlagăre. Mi-e greu să vorbesc la trecut de Gabriel Cotabiță. A trecut în anul 2015 prin foarte multe evenimente urâte din punct de vedere al sănătății. Acum, cred că este mult mai liniștit și de acolo, de sus, o să ne transmită, în continuare, mesajele lui”, a declarat acesta.
Gabriel Cotabiță, un simbol al muzicii ușoare românești
Dirijorul Ionel Tudor a fost cel care a anunțat trecerea în neființă a lui Gabriel Cotabiță, pe pagina sa de Facebook.
„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori ci și prieteni din tinerețe! Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră„, „Te rog, domnișoară, nu pleca„, „Și va mai trece-o noapte”, „Viața e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)!
Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România! Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uita! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină!”, a scris Tudor.
El a rememorat colaborările memorabile, incluzând lansarea unor hituri precum „Noapte albastră” și „Viața e un cazino”, dar și primul CD lansat în România împreună cu Joey de Alvaré.
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală de neegalat. Zecile de artiști prezenți la ceremonia de la Bellu au confirmat, prin omagiile lor emoționante, locul special pe care l-a ocupat în inimile tuturor.