România, la coada clasamentelor europene. Nimeni nu este tras la răspundere

România se află „la coada clasamentelor europene” în privinţa procentului din PIB alocat sănătăţii sau a accesului pacienţilor la medicamente inovatoare, susține președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat.

România, la coada clasamentelor europene.  Declarația a fost făcută luni, 8 februarie, de către preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Angel Tîlvăr.

„Ţara noastră este în continuare la coada clasamentelor europene în privinţa procentului din PIB alocat sănătăţii sau a accesului pacienţilor la medicamente inovatoare. Este revoltător faptul că în ultimele 3 luni tragediile se repetă în spitalele din România, 8 spitale COVID au luat foc, zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi nimeni nu este tras la răspundere”, a declarat Angel Tîlvăr.

România, la coada clasamentelor europene

Acesta a participat, la reuniunea, desfăşurată în sistem de video conferinţă, pe tema „Construirea unei Uniuni Europene a sănătăţii puternice”, între preşedinţii de comisii pentru afaceri europene din parlamentele ţărilor UE şi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

La reuniune au fost prezentate măsurile Comisiei Europene în vederea construirii unei „Uniuni Europene a sănătăţii”, în sensul abordării în comun a crizelor sanitare, pentru asigurarea unor sisteme reziliente, a unei mai bune pregătiri şi a unui răspuns mai rapid şi mai eficient în timpul crizelor actuale şi viitoare, conform unui comunicat al Senatului.

Angel Tîlvăr consideră că „vaccinarea împotriva COVID-19 este o problemă de sănătate publică crucială pentru combaterea pandemiei, pentru ca viaţa oamenilor să revină la normalitate şi să se simtă în siguranţă”.

„Oamenii sunt interesaţi ca vaccinul să existe la timp, programările să se respecte, ritmul de vaccinare să crească. (…) Pentru ca cetăţenii europeni să nu-şi piardă încrederea în instituţiile europene şi în eforturile acestora, Uniunea Europeană trebuie să asigure un acces mai rapid la vaccinuri şi tratamente pentru COVID-19, prin achiziţii sistematice şi creşterea capacităţii de producţie, pentru a evita concurenţa dintre statele membre cauzată de lipsa sau insuficienţa vaccinurilor”, a mai spus Tîlvăr, citat în comunicat.

Vaccinarea a 70% din cetăţenii UE până în vara anului 2021

Comisia Europeană îşi propune ca 70% din cetăţenii UE să fie vaccinaţi până în vara anului 2021. Dacă ritmul actual de vaccinare persistă, Uniunea ar ajunge la doar 15% până la sfârşitul lunii septembrie. Uniunea Europeană ar trebui să-şi intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a putea atinge acest obiectiv „ambiţios”, aşa cum l-a numit comisarul european, se menţionează în comunicatul semnat de Tîlvăr.

„Pentru a îndeplini cerinţele Comisiei, ţara noastră ar trebui să-şi tripleze numărul de doze zilnice de vaccin anti-COVID-19, vaccinând 89.429 de persoane pe zi. În actualul ritm al vaccinării, România ar putea atinge obiectivul propus de Comisia Europeană abia în 2022.

Pentru România, asemeni celorlalte state membre ale căror speranţe de a ieşi din pandemie prin vaccinarea populaţiei depind indestructibil de blocul comunitar, furnizarea de către UE a dozelor de vaccinuri COVID-19 reprezintă adevărata proba de solidaritate şi echitate europeană”, este scris în comunicatului semnat de preşedintele Comisiei de afaceri europene din Senat.