Nici bine nu s-au încheiat scandalurile privind declarațiile premierului Dăncilă în Muntenegru și Macedonia, că iată un ministru bagă România într-un nou scandal diplomatic.
Ministrul apărării, Mihai Fifor, a declarat marți seara la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete… balistice. Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.
„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a arătat ministrul apărării.
Fifor, despre gafă: „Niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu există rachete balistice”
Fifor a declarat astăzi că a fost vorba de o eroare de interpretare și nu ar fi afirmat că la baza de la Deveselu se află rachete balistice.
„Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistie. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem astfel de rachete. E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor, la Digi24.
Declarația ministrului Fifor este cu atât mai gravă cu cât, de-a lungul timpului, Rusia a invocat scutul antirachetă și a menționat baza de la Deveselu în acuzele sale îndreptate împotriva NATO, dar mai ales împotriva SUA, că s-ar încalca tratatele internaționale referitoare la rachetele balistice.
Putin: Scutul de la Deveselu ar putea fi folosit impotriva Rusiei. “Americanii ne mint, încearcă să ne înșele”
Liderul de la Kremlin a vorbit în mai multe rânduri în termeni duri despre sistemul anti-rachetă din țara noastră.
Președintele rus Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfașurat în Europa are potențialul de transformare într-un sistem ofensiv și poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent în România, au fost construite contra unei amenințări nucleare iraniene care “nu există”, notează agenția oficială de presa rusă TASS, preluată de Agerpres.
Rachetele interceptoare de la Deveselu acționează în baza energiei kinetice și, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice. E adevărat, aceste rachete interceptoare fac parte din apărarea antirachetă a NATO, căruia i se mai spune și scutul antibalistic al NATO.
Analistul militar Alexandru Grumaz a reacţionat imediat la declaraţia Ministrului Apărarii. „Dânsul are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran. Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Grumaz.
Interceptorii SM-3 nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice. Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016. Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.