Datoria publică a României se îndreaptă spre 60% din PIB
Specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea rapidă privind datoria publică a României, explicând cum nivelul actual, de peste 50% din PIB, s-ar putea apropia de 60% într-un timp scurt. Acesta a evidențiat necesitatea unor reforme fiscale urgente pentru a preveni o criză economică.
Biriș a explicat că datoria publică este strâns legată de deficitul bugetar, care în 2023 a fost mult peste nivelul prognozat. Cu un PIB de aproximativ 300 de miliarde de euro, creșterea deficitului a avut un impact semnificativ asupra finanțelor publice.
„Nivelul datoriei publice nu trebuie să surprindă pe nimeni pentru că de fapt ce este datoria asta publică? Vine din finanțarea deficitului.
Când noi anul trecut am avut bugetat doar 5% din PIB, PIB-ul este vreo 300 de miliarde de euro, și am terminat cu 9% este clar că toți cei 9% s-au adăugat la datoria publică ți în felul acesta am trecut de 50% din PIB datorie publică și ne îndreptăm rapid probabil spre 60%”, a spus Biriș la B1 Tv.
Reformele fiscale, o necesitate
Gabriel Biriș consideră că Guvernul ar trebui să prioritizeze reducerea evaziunii fiscale, creșterea colectării veniturilor și restructurarea statului.
Printre măsurile propuse de el se numără:
- Combaterea evaziunii fiscale: Reducerea gap-ului de TVA și impozitarea sumelor care nu pot fi justificate.
- Întărirea capacității de colectare a ANAF: Accent pe controlul prețurilor produselor și reducerea pierderilor la accize, în special în domeniul alcoolului.
- Restructurarea statului: Reducerea numărului de instituții supradimensionate și inutil funcționale.
„Mi-aș dori eu să văd de la Guvernul Ciolacu 2, în al doilea mandat este să facă ce nu a făcut în primul mandat.
Adică, în primul rând să vină cu măsuri cât se poate de clare și eficiente de combaterea evaziunii, de reducerea gap-ului de TVA, de impozitare a sumelor ce nu pot fi justificate, de reducere a gap-ului la accize, și în special la accizele la alcool și de întărire a ANAF-ului pe zona de control de prețuri de produse.
Se fac foarte multe rele în numele combaterii transferului de profit, dar nu se fac controalele care ar trebui făcute. Și mi-aș dori să văd o restructurare a statului pentru că sunt foarte, foarte multe instituții supradimensionate, multe dintre ele complet inutile care nu fac decât să pună bolovani în spatele restului țării”, a adăugat specialistul.
Creșteri de taxe, o posibilitate reală
Deși Gabriel Biriș a menționat reformele pe care și le-ar dori, el a fost pesimist cu privire la ceea ce se va întâmpla efectiv. Specialistul a avertizat că Guvernul Ciolacu 2 va recurge probabil la creșteri de taxe pentru a compensa deficitul bugetar.
Printre măsurile deja anunțate sau anticipate se numără:
- Impozitul pe construcții: Considerat de Biriș un obstacol în calea investițiilor, acesta ar putea afecta serios dezvoltarea economică.
- Creșterea TVA-ului: Deși nepopulară, măsura este văzută ca inevitabilă pentru a acoperi deficitul financiar.
Biriș a mai adăugat că este nevoie de o abordare echilibrată, care să evite austeritatea dar să includă măsuri eficiente pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor. În caz contrar, România riscă să intre într-o spirală de îndatorare periculoasă, cu consecințe pe termen lung asupra economiei.
„Ce cred că se va întâmpla? Va fi înghețarea, că nu cred că este austeritate să îngheți niște sume crescute nerezonabil.
Creșterile de impozite deja anunțate vor rămâne și din nefericire printre acestea se află și impozitul pe construcții care nu e impozit pe investiții și care definitivează opera începută de Guvernul Ciolacu cu impozitul minim pe cifra de afaceri și blocarea oricăror investiții serioase în România și probabil că vom avea creșteri de taxe, inclusiv de TVA, oricât și-ar tatua domnia sa pe mână”, a spus Biriș, făcând referire la premierul Marcel Ciolacu.