România, la un pas de infringement. Trebuia să trimită strategia la începutul anului 2020
În cursul zilei de joi, 29 septembrie, România a primit, alături de alte trei țări, o scrisoare din partea Comisiei Europene în care se arată că aceste țări nu notificat strategiile naționale pe termen lung privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice.
Amintim că strategiile stabile pe termen lung sunt esențiale pentru a contribui la realizarea transformării economice necesare. De asemenea, ele sunt necesare pentru a înregistra progrese în ceea ce privește obiectivele climatice pe termen lung, cele stabilite de Acordul de la Paris.
Uniunea Europeană deja a finalizat strategia pe termen lung, iar obiectivul principal este ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic. Termenul limită pentru acest obiectiv este 2050.
Blocul comunitar a notat în legislație obiectivul anterior menționat, acesta regăsindu-se în Legea europeană a climei. De asemenea, Uniunea Europeană mai are încă un obiectiv, acela de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la cel puțin 55% până în anul 2030.
Statele membre trebuiau să pregătească până la 1 ianuarie 2020 primele strategii în acest sens
Acest regulament arată că statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să vină cu primele strategii pe termen lung, care să aibă o perspectivă de cel puțin 30 de ani, până la data de 1 ianuarie 2020.
Există, totuși, patru țări care nu au făcut acest lucru încă – Bulgaria, Irlanda, Polonia și România. Aceste țări au la dispoziție două luni pentru a veni cu strategiile respective. Dacă răspunsul nu este unul satisfăcător, atunci Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.