Fostul președinte a explicat că decizia luată de România a prevenit un conflict cu Rusia. Potrivit explicațiilor oferite de Emil Constantinescu, a fost evitată o „confruntare militară pe teren între trupele americane și rusești”.

Decizia luată de România a prevenit un conflict cu Rusia

Emil Constantinescu a amintit de momentul în care NATO a decis, în 1999, să intervină în Iugoslavia pentru a pune capăt războiului din Kosovo.

La acel moment, România a decis să pună la dispoziţie spaţiul aerian pentru survolul avioanelor NATO. Totodată, a interzis accesul forțelor aeriene rusești.

Astfel, susține fostul președinte, țara noastră „a influențat profund cursul istoriei”, conform Euronews.

„Nu am comunicat nimic despre acest eveniment important. În acel moment, România a influențat profund cursul istoriei. Presiunea era foarte mare asupra lui Slobodan Miloșevici (n.red. președintele Serbiei)”, a afirmat fostul președinte al României din anii 1996-2000.

Emil Constantinescu
Emil Constantinescu SURSĂ FOTO: Dreamstime

Generalul Constantin Degeratu a avut o influență decisivă asupra viitorului României

Fostul președintele spune că generalul Constantin Degeratu, șef al Statului Major General al Armatei, a avut „o influență decisivă asupra viitorului României”. Totul s-a întâmplat într-un moment „absolut excepționat”, spune el.

„Generalul Degeratu este un personaj istoric care a avut o influență decisivă asupra viitorului României în acel moment absolut excepțional. Cel care a fost însărcinat să poarte negocierile a fost președintele Finlandei.

S-a ajuns la concluzia să existe niște forțe de menținere a păcii în Kosovo care să stăvilească răzbunările și conflictele militare reciproce. Acestea erau compuse din militari americani și militari ruși. Apoi, Națiunile Unite au votat aceste forțe de menținere a păcii”, a mai spus Emil Constantinescu, potrivit sursei menționate.

Moscova a decis să disloce trupele cu 10 avioane de tip Antonov

Fostul președinte a explicat că SUA au decis să transporte forțele pe mare. Simultan, Rusia a decis să disloce trupele cu 10 avioane de tip Antonov.

„Au depus o cerere de survol asupra României. Spațiul era controlat SUA. Era după ce Parlamentul aprobase și SUA aveau acest drept de control. Această aprobare a fost negociată la nivelul șefului de stat major.

Dacă nu ar fi existat interzicerea survolului de către România, am fi asistat la prima ocazie după cel de-Al Doilea Război Mondial de confruntare militară pe teren între trupele americane și rusești”, a explicat Emil Constantinescu.

rusia romania steag
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Emil Constantinescu spune că generalul Degeratu a jucat un rol crucial

Emil Constantinescu a oferit mai multe informații despre rolul jucat de generalul Degeratu în evitarea conflictului.

„Revin la această figură importantă a generalului Degeratu. (…) A plecat de la o ideea pe care nu o avusese nimeni. Să introducă în această aprobare a survolului celor 10 avioane o condiție: ca să nu fie două avioane în același timp în spațiu și să existe o diferență de 20 de minute între un avion care părăsește spațiul al României și celălalt care intră.

Au semnat-o rușii. Au semnat-o. Au venit cu primul avion, a intrat al doilea. Generalul Degeratu m-a anunțat. Atunci am hotărât să anulăm dreptul de survol”, a povestit fostul șef de stat.

Au existat discuții cu partenerii internaționali ai României în privința retragerii dreptului de survol

Fostul președinte a relatat că în acel moment critic au existat discuții cu partenerii internaționali ai României în privința retragerii dreptului de survol pentru Rusia.

Subiectul a fost dezbătut și cu Westley Clark, secretarul general al NATO de la momentul respectiv.

„L-am întrebat ce se întâmplă dacă România retrage dreptul. A spus: noi nu ne băgăm în treaba asta. Noi am acceptat. Este acordul nostru. E treaba voastră ce faceți. Au spus că nu se bagă în treaba asta”, a mai precizat Emil Constantinescu.

Fostul președinte a dezvăluit și ce pretext a fost folosit pentru a interzice accesul rușilor în spațiul aerian al României.

„Al doilea avion a intrat înainte să plece primul. Atunci am folosit acest pretext. Am spus că în această situație se va ajunge la Elțîn. Elțîn va retrage avionul. Plecase al treilea avion de pe aeroportul din Kiev. La ordinul lui Elțîn a făcut un ocol și s-a întors înapoi”, a conchis fostul președinte.