Liderul PPE susține aderarea României la Spațiului Schengen
Liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat, duminică seară, că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc deja toate condițiile necesare pentru a adera la Spațiul Schengen, cu toate acestea, ele încă așteaptă ca Consiliul Uniunii Europene să adopte o decizie finală.
„Sunt sigur că cu un guvern PPE la Sofia, vom recăpăta și controlul asupra frontierelor externe, asupra problemelor legate de migrație, așa cum era înainte. Bulgaria, Croația și România îndeplinesc condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și încă așteaptă ca decizia de aderare să fie adoptată în cadrul Consiliului. Locul lor este în spațiul Schengen. Aveți sprijinul deplin al PPE”, a transmis, duminică seară, Manfred Weber, în cadrul unei vizite oficiale la partidul politic GERB din Sofia (Bulgaria), relatează G4Media.ro.
Cum va fi realizată aderarea României la Spațiul Schengen?
Vă amintim că, zilele trecute, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a vorbit despre modul în care ar putea fi realizată aderarea României la Spațiul Schengen. Potrivit spuselor sale, țara noastră este foarte aproape să își îndeplinească acest scop.
„Aderarea la spațiul Schengen a devenit un obiectiv tangibil, pe măsură ce trece timpul. Ne apropiem, cred, de atingerea acestui posibil deziderat”, a spus europarlamentarul PSD, într-un interviu acordat pentru Profit News TV.
El a adăugat că mai mulţi eurodeputaţi și-au propus un vot în decembrie 2022 în şedinţa Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Ăn cazul în care nu va exista vreo situație imprevizibilă, iar anumite state europene nu vor mai fi reticente, există șanse ca în decembrie 2022 țara noastră să primească votul pozitiv, iar intrarea în Spațiul Schengen să se realizeze în 2023.
Începând cu 2023, aderarea României va fi făcută pe zona rutieră și de transport pe mare. Totodată, după câteva luni de verificări se va putea încerca și intrarea pe zona de transport aerian.
Europarlamentarul PSD susține că un alt pas important este realizarea unei evaluări de către Comisia Europeană. Această evaluarea va conține tot ceea ce înseamnă protecţia frontierelor din România în raport cu noul regulament, raport ce va fi discutat în octombrie 2022 în Consiliul de Justiţiei şi Afaceri Interne.
„Noi pregătim acest moment, împreună cu preşedintele PSD şi premierul României, eurodeputaţii ne vom întâlni cu aceşti doi decidenţi şi vom stabili o strategie comună pentru a face lobby pentru România, avem o dezbatere în Parlamentul European, dacă nu vor fi probleme, nu va apărea ceva imprevizibil şi dacă anumite state europene cu executive de dreapta vor termina cu reticenţele, avem şanse reale ca în luna decembrie să avem un vot pozitiv pentru ţara noastră şi intrarea anul viitor”, a afirmat el.