Studenţii au întocmit statistica după ce au studiat 500 de spitale din 28 de ţări europene. Mai mult, aceştia au monitorizat peste 46.000 de pacienţi şase zile după intervenţiile chirurgicale suferite. Concluzia globală a raportului este că rata mortalităţii în urma operaţiilor suferite de europeni s-a dublat în ultimii ani, ajungând la 4%.
Pacienţii români, letoni şi polonezi au cea mai mare probabilitate de a muri în urma intervenţiilor chirurgicale suferite în ţările lor, cu rate ale mortalităţii care depăşesc media de 4%. În Marea Britanie, rata mortalităţii post operatorii a fost de 3,6%, mai mult decât dublă de la precedentul studiu făcut în urmă cu cinci ani. În acelaşi timp, în Irlanda, rata mortalităţii după operaţii este de doar 1,2%.
"Aproape trei sferturi dintre pacienţii care au decedat nu au beneficiat de terapie intensivă în momentele critice. Imposibilitatea alocării resurselor pentru îngrijirea pacienţilor este un risc mare asociat sănătăţii europenilor", Rupert Pearse, şeful proiectului de cercetare.
În cele mai multe cazuri, nu s-a făcut alegerea corectă pentru pacienţii aflaţi în stare critică, spun autorii studiului: "resursele pentru terapie intensivă nu au fost acordate întotdeauna pacienţilor cu cel mai mare risc de deces". Accesul greoi la unităţile medicale, pentru pacienţii cu cel mai mare risc, le afectează acestora şansele la viaţă, potrivit studiului.