România, lider la consumul de zahăr, se confruntă cu o creștere alarmantă a diabetului. Copiii de astăzi, obișnuiți cu zahărul rafinat din perioada intrauterină și cu laptele praf îndulcit, au acces la alimente ambalate, bogate în zahăr, înainte de doi ani.
România, lider în consumul de zahăr în UE
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de zahăr, iar recentele studii arată o creștere alarmantă a cazurilor de diabet în rândul femeilor însărcinate.
Un studiu de amploare a comparat informații despre 60.000 de persoane din Marea Britanie în anii ’50 cu date contemporane, ajungând la concluzia că, copiii de acum o jumătate de secol erau mai sănătoși, datorită restricțiilor impuse asupra accesului la zahăr.
În România, aproape o cincime dintre pacienții cu diabet sunt copii și adolescenți, ceea ce subliniază impactul consumului excesiv de zahăr asupra sănătății la toate vârstele.
În Marea Britanie, unde accesul la zahăr a fost drastic limitat după al Doilea Război Mondial, s-a interzis consumul de zahăr pentru copiii cu vârsta sub doi ani. Datele arată că, după trei ani de restricții, riscul de hipertensiune și diabet a scăzut cu până la 30% în rândul grupului studiat.
Creștere a cazurilor de diabet
Cazurile de diabet au devenit din ce în ce mai frecvente în rândul femeilor însărcinate cu greutate normală. Fără un diagnostic rapid și un tratament adecvat, unele dintre acestea nasc bebeluși cu greutate mare și probleme de metabolism, predispuși să dezvolte o preferință pentru alimentele dulci. Riscul de diabet crește în familiile cu antecedente de această afecțiune.
Primele luni de viață sunt esențiale pentru stabilirea unei relații echilibrate a copilului cu gustul dulce. Totuși, 70% dintre gustările pentru copii conțin zahăr ca ingredient principal, în special nectarul, iaurtul și piureurile.
Copiii de astăzi, obișnuiți cu zahărul rafinat încă din perioada intrauterină și prin consumul de lapte praf îndulcit, au acces la alimente ambalate colorat, cu conținut ridicat de zaharuri, înainte de vârsta de doi ani. Acestea includ nu doar dulciuri, ci și mezeluri, brânzeturi și sosuri cu adaos de zahăr, adesea având până la 70% zahăr.
O veste bună este că dependența de zaharuri poate fi gestionată, deși acest lucru devine din ce în ce mai greu odată cu înaintarea în vârstă.
După introducerea taxei suplimentare pentru produsele care conțin peste 10% zahăr, vânzările de sucuri și dulciuri au scăzut cu 5-10% în România, dar specialiștii în nutriție consideră că aceasta nu este suficient pentru a proteja sănătatea populației.