În România, costul orar al forţei de muncă în sectorul non-business a înregistrat o creştere de 9,6%, mult peste creştere de 1% înregistrată în Uniunea Europeană şi creşterea de 0,9% înregistrată în zona euro.

Sectorul non-business este responsabil pentru aproximativ 30% din costurile cu mâna de lucru pentru întreaga economie Acest sector cuprinde domeniile: administraţie publică, securitate socială, educaţie, sănătate şi alte activităţi din domeniul serviciilor.

De asemenea, România ocupă locul al doilea în UE la creşterea costului total al forţei de muncă în trimestrul III (7,2%), o creştere mai mare fiind înregistrată doar în Estonia (7,6%). Comparativ, în Uniunea Europeană costul orar al forţei de muncă pentru întreaga economie a crescut cu 1,9%, iar în zona euro a crescut cu 2,0%.

Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensaţii financiare şi de cheltuielile nesalariale ale angajatorului.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică /INS/, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 4% în trimestrul trei 2012 faţă de trimestrul anterior şi cu 7,58% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. În formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare), costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 3,70% faţă de trimestrul precedent şi de 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.
SURSA: Agerpres