România, lider în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă

Costul total al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul patru din 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, conform datelor publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Costul orar al forţei de muncă a înregistrat în perioada octombrie – decembrie 2016 o creştere de 1,7% în Uniunea Europeană şi de 1,6% în zona euro. 

Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (12,3%), Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%). Singurele state UE în care costul orar al forţei de muncă a scăzut în ultimele trei luni din 2016 au fost Grecia (minus 0,5%) şi Austria (minus 0,1%). 

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 18,3% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 10,9% în sectorul serviciilor, cu 15,2% în construcţii şi cu 9,1% în industrie.

Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii atât în instituțiile publice, cât și în cele private, a anunțat, vineri, la Botoșani, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Potrivit acestuia, această obligativitate urmează a fi inclusă în noua Lege a dialogului social, care va fi lansată spre dezbatere imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice în sistemul bugetar.

"Există o solicitare a tuturor sindicatelor reprezentative la nivel național și trebuie să creăm un sistem de protecție a angajaților, astfel încât drepturile acestora să fie respectate. Legea actuală trebuie modificată astfel încât noi să creăm condițiile minime pentru respectarea drepturilor angajaților, pentru că nu vrem să influențăm foarte mult mediul de afaceri", a afirmat Petrea.

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social consideră că Guvernul a făcut o eroare, în 2011, când a eliminat contractele colective de muncă la nivel de ramură și unitate.

"Consider că o lege adoptată prin asumare și nu prin dezbatere publică, o lege care până la urmă a înghețat dialogul social și a făcut imposibilă semnarea contractelor colective de muncă a fost o lege împotriva salariaților din România", a declarat Gabriel Petrea.

AGERPRES