Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,3% în Uniunea Europeană, în luna iulie 2014, comparativ cu luna iulie 2013, însă România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea preţurilor cu un avans de 0,2%, la egalitate cu Letonia şi Suedia, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Pe categorii de bunuri, preţurile producţiei industriale în UE au înregistrat cele mai mari scăderi în sectorul energetic (minus 4,4%) şi în industria bunurilor intermediare (minus 0,6%). În schimb, s-au înregistrat creşteri în cazul preţurilor din industria bunurilor de uz curent (0,1%), în cazul bunurilor de capital (0,4%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,8%).
În luna iulie 2014, comparativ cu luna anterioară, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,2% Uniunea Europeană. În acest caz, România se numără printre statele unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cele mai mari scăderi, minus 0,4%, scăderi mai mari fiind înregistrate numai în Belgia (minus 0,9%), Danemarca (minus 0,8%), Grecia (minus 0,7%) şi Marea Britanie (minus 0,6%).
Pe categorii de bunuri, în luna iulie 2014 comparativ cu luna anterioară, preţurile producţiei industriale în UE au înregistrat o scădere de 0,9% în sectorul energetic şi au rămas stabile în toate celelalte categorii.
În cazul României, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% în luna iulie 2014, comparativ cu luna precedentă, dar s-au apreciat cu 0,5% faţă de aceeaşi lună din 2013. AGERPRES