Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 12,6% în luna octombrie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, ţara fiind lider în UE la acest capitol după ce a consemnat, pentru a treia lună consecutiv, cea mare creştere în ritm anual înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.
În octombrie, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8% iar cele de alimente, băuturi şi tutun au urcat cu 0,1%.
Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (12,6%), Polonia (7,1%), Irlanda, Ungaria şi Malta (6,3%).
Datele Eurostat arată însă că ritmul anual de creştere a vânzărilor cu amănuntul în România a intrat pe o pantă descedentă în ultimele luni, de la un avans de 15,5% în luna august, ajungând la 14,3% în septembrie şi 12,6% în luna octombrie.
România este lider în UE şi când vine vorba de creşterea comerţului cu amănuntul în luna octombrie 2017 comparativ cu luna septembrie 2017, cu un avans de 1%, în condiţiile în care, de la o lună la alta, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,1% în UE şi cu 0,5% în zona euro. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili şi de produse non-alimentare s-au redus cu 0,8%.
Cele mai mari creşteri în octombrie, comparativ cu luna precedentă, au fost raportate în România (1%), Marea Britanie (0,9%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 0,6%).
Conform cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condiţiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%.
Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie – septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.
'Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creşterea PIB şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +0,8%, consecinţă a creşterii cu 3,8% a volumului său', informează INS.