România, lider european în consumul de alcool, conform datelor OMS

Potrivit datelor recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume.

Media anuală este de 9,2 litri de alcool pur per persoană, echivalentul a 460 de halbe de bere.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de alcool, cu un consum mediu de 36,9 grame de alcool pur pe zi, adică aproximativ 13,5 litri pe an.

Diferențele de consum între bărbați și femei sunt semnificative. Bărbații români consumă în medie 27,3 litri de alcool pur pe an, echivalentul a 1365 de halbe de bere, în timp ce femeile consumă 7,5 litri pe an, echivalentul a 500 de pahare de vin.

Aceste date plasează România deasupra Marii Britanii, unde bărbații beau echivalentul a 17 litri de alcool pur pe an, iar femeile 4,9 litri, notează jurnaliştii Daily Mail.

alcool
SURSA FOTO: Daily Mail/OMS

OMS a subliniat lipsa progresului în reducerea consumului de alcool, cu obiectivul de a scădea consumul cu 10% rămânând neîndeplinit. Aproximativ 470 de milioane de europeni consumau alcool în 2019, echivalentul a doi din trei adulți.

800.000 de europeni mor anual din cauza bolilor asociate cu băutura

Consumul ridicat de alcool are consecințe grave asupra sănătății publice. În Europa, alcoolul este responsabil pentru aproximativ 800.000 de decese anual, reprezentând 9% din totalul deceselor. În fiecare zi, 2.200 de europeni mor din cauze legate de alcool, majoritatea fiind boli de inimă și cancer.

OMS recomandă creșterea taxelor pe alcool, restricționarea comercializării și reducerea disponibilității acestuia pentru a reduce numărul de decese. Un exemplu de succes este proiectul implementat în Lituania, Letonia și Estonia, care a demonstrat că politicile de control al alcoolului pot reduce consumul și prelungi viața.

Dr. Gauden Galea, consilier special al directorului OMS pentru Europa, a subliniat necesitatea unei voințe politice puternice pentru a implementa politici eficiente de reducere a consumului de alcool și a proteja sănătatea și bunăstarea populației.

„Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat de a avea cele mai ridicate niveluri de consum de alcool și daunele aferente la nivel mondial, precum și cel mai mic număr de abstinenți. Daunele cauzate de alcool pot fi devastatoare pentru sănătate și bunăstare și depășesc cu mult persoana care consumă alcool, incluzând violența domestică, rănile, accidentele, destrămarea familiei și sănătatea mintală. (…)

Avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a reduce consumul de alcool și daunele asociate. Ceea ce avem nevoie acum este voința politică de a implementa aceste politici bazate pe dovezi. Trebuie să ne accelerăm eforturile și să ne angajăm la schimbările necesare pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populațiilor noastre”, afirmă dr. Gauden Galea.