Vremea se modifică în toată România. Cei de la ANM au semnalat condiții meteo deloc favorabile. De altfel, de joi dimineața, pe mai multe drumuri din țară a fost semnalată ploaie. Polițiștii au veit și cu o serie de recomandări pentru șoferi.
Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, joi dimineața plouă pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, dar și pe DN 1 Ploiești-Brașov și DN 7 Pitești-Sibiu.
În aceste zone vizibilitatea este bună, iar valorile de trafic sunt normale.
Șoferii sunt sfătuiți să ruleze cu viteză foarte redusă, să nu bruscheze comenzile vehiculului, să nu efectueze depășiri riscante, să semnalizeze schimbarea benzii de circulație, să crească distanța de siguranță între vehicule și să circule cu foarte mare atenție, adoptând o conduită preventivă, pentru a putea evita eventuale accidente rutiere.
Cod galben de ploi și vijelii în aproape toată România
Până joi, la ora 23.00, în aproape toată țara este în vigoare o atenționare Cod galben de ploi și vijelii.
În plus, hidrologii au emis joi avertizări Cod portocaliu de inundații valabile pe râuri din județele Brașov, Hunedoara și Arad.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, una dintre avertizări vizează râurile din bazinul hidrografic Crișul Alb – afluenții aferenți sectroului aval confluență cu râul Luncoiu – amonte confluență cu râul Sebiș, din județele Hunedoara și Arad.
Cea de-a doua avertizare vizează afluenții de stânga ai Oltului aferenți sectorului aval S.H. Podu Olt – amonte S.H. Feldioara, din județul Brașov. În aceste zone, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație.
Ambele avertizări sunt în vigoare până joi la ora 12.00.
Vremea se răcește semnificativ. Prognoza meteo ANM
Vremea se va răci, astfel că în vest, centru şi nord maximele termice vor fi mult mai scăzute decât cele normale în ultima decadă a lunii aprilie, iar în restul teritoriului se vor situa în jurul acestora. Cerul va fi mai mult noros în nordul, centrul și nord-estul țării și va prezenta înnorări temporare în celelalte zone. Va ploua pe arii extinse, exceptând Oltenia și Dobrogea, unde ploile se vor semnala pe suprafețe mai restrânse.
Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Local, în special în Moldova și în zona montană, cantitățile de apă vor fi însemnate și se vor acumula peste 25…40 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1700 m vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Oltenia, Moldova și în nord-estul Munteniei, precum și pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade în nordul Moldovei și 21 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime între 3 și 11 grade.
În București, vremea se va răci față de ziua precedentă. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului, când trecător vor fi condiții și de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, ușor sub cea normală pentru ultima decadă a lunii aprilie, va fi de 18…19 grade, iar cea minimă va fi de 7…9 grade.