Călin Georgescu a reacționat exploziv după ce o parte din Tezaurul Dacic al României, care include brățările dacice și coiful de aur de la Coțofenești, a fost furat dintr-un muzeu din Olanda. Georgescu cere demisia miniștrilor de Externe și Culturii, considerând că statul român nu și-a protejat în mod adecvat patrimoniul cultural. Acesta atrage atenția asupra unei probleme mult mai adânci – pierderea identității naționale.
Călin Georgescu despre furtul tezaurului dacic și incapacitatea statului român
„Dragii mei, s-au furat brățările dacice și coiful de aur de la Coțofenești dintr-un muzeu din Țările de Jos. Nu doar atât!” – a declarat Călin Georgescu, subliniind gravitatea evenimentului.
În opinia sa, acest incident evidențiază incapacitatea statului român de a proteja nu doar patrimoniul cultural, ci și „tezaurul uman” al țării.
Georgescu a criticat atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și Ministerul Culturii pentru „delăsarea și incompetența” în gestionarea acestui eveniment.
„Astăzi s-a văzut din nou incapabilul stat român de a-și proteja tezaurul cultural, puținul rămas, la fel cum nu-și protejează nici tezaurul uman, poporul român!
Acuz direct Ministerul de Externe şi pe cel al Culturii pentru delăsarea și incompetența culturală și istorică de care dau dovadă. Intenționată sau nu – este tot incompetență!
Cum este posibil ca parte din istoria noastră să nu fie protejată ferm?
Unde era paza? Unde era statul român implicat în protecția istoriei și patrimoniului nostru?”, spune el.
Un act cu un mesaj grav
Georgescu a subliniat că furtul tezaurului nu este doar o infracțiune, ci un act cu un mesaj profund.
„Aici nu este un simplu furt! Există un mesaj în spatele acestui act penal!” – a afirmat el.
Acesta a subliniat că din miile de piese expuse în muzeu, doar unele obiecte de mare valoare au fost furate, ceea ce sugerează un gest intenționat:
„Din miile de piese expuse în acel muzeu, doar acestea au fost furate, astfel putem înțelege mesajul din spatele gestului: vă vom fura identitatea oricând vom dori, pentru că nu știți să vă apărați valorile!
Acesta a fost adevăratul furt, cel al identității, din nou!”, a continuat Georgescu.
Protecția insuficientă a patrimoniului național
El a ridicat întrebarea retorică despre competența muzeului în care au fost expuse obiectele furate.
„Acel muzeu avea prestigiul necesar unei astfel de expoziții? Ce căuta acolo puținul nostru tezaur rămas, într-un muzeu ce nu avea capacitatea de a-și proteja nici patrimoniul intern?
Până și cel mai mic muzeu din România are pază constant, deci cui am pus noi la dispoziție patrimoniul nostru de neprețuit în Țările de Jos? Următoarea lor expoziție (de la Drents Museum) este una de păpuși și una de camere tip labirint! Întrebare în acest context: ce căuta o parte din tezaurul României acolo?”.
Demisia miniștrilor și responsabilitatea autorităților
Călin Georgescu a subliniat că demisia celor doi miniștri este esențială, acuzându-i de incompetență și de nerespectarea jurământului lor.
„Demisia ministrului de externe și a ministrului culturii este acum absolut necesară! Prin indiferența lor profesională au fost complici!” – a declarat acesta.
El a adăugat că, în loc să protejeze valorile naționale, aceștia au contribuit la distrugerea acestora.
Acuzații și paralele cu alte cazuri de „furt”
Georgescu a făcut și o paralelă între furtul tezaurului dacic și „furtul” voturilor în contextul alegerilor, subliniind importanța apărării valorilor naționale și democrației.
„De asemenea „felicit” trezirea în conștiință a organelor de lege din România pentru faptul că au deschis un dosar penal din oficiu! Poate așa trebuiau să facă și în cazul „furtului” celor 9 milioane de voturi, acolo a fost furat „tezaurul” democratic al României!
Se fură tot în România, se fură tot ce este legat de România și întrebarea este dacă statul român este doar un spectator ridicol sau un complice al anihilării noastre ca neam, istorie, valori și democrație!?
Aici vorbim de un incident diplomatic, nu de un simplu furt” – a spus Georgescu, atrăgând atenția asupra unei teme mai largi.
O provocare pentru autorități și opinia publică
În final, Călin Georgescu a făcut un apel către autorități și opinia publică, adresându-se direct miniștrilor de Externe și Culturii:
„Emil Hurezeanu. Natalia Intotero. Demisia voastră este obligatorie – ați jurat greșit când ați spus că vă dăruiți „toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român!” V-ați respectat jurământul? Spiritual și material ați fost incompetenți! Deci… nu! Nu v-ați respectat jurământul”, a încheiat acesta.
Georgescu consideră că doar printr-o acțiune fermă a autorităților și a societății civile se poate proteja adevărata identitate națională a României.