România are parte de vești proaste din partea Uniunii Europene. Țara noastră riscă o amendă uriașă din cauza unei legi care este amânată de trei ani de către Parlament.
Mai precis, este vorba despre transpunerea unei directive europene privind confiscarea extinsă a bunurilor obținute prin infracțiuni.
Pe scurt, în anul 2014, Uniunea Europeană a adoptat Directiva privind sechestrul și confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în urma unor infracțiuni iar România avea termen până în octombrie 2015 să transpună această directivă în legislația noastră.
Proiectul de lege care cuprinde directiva adoptată de Uniunea Europeană a fost elaborat de abia în anul 2017, iar de atunci sta în sertarele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Ce prevede proiectul de lege
Proiectul de lege uitat în sertarele Comisiei Juridice extinde aria de aplicare a confiscării bunurilor obținute ilicit. Măsura va putea fi aplicată oricărui tip de infracțiune, inclusiv celor de serviciu.
Așadar, cei care sunt condamnați pentru abuz în serviciu vor putea fi supuși confiscării extinse. Momentan, acest tip de infracțiune nu este prevăzut de lege.
În plus, proiectul de lege mai prevede și bunurile transferate către alte persoane. Această metodă este des folosită de infractori pentru a-și pune la adăpost averea de măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor.
Mai mult decât atât, legea permite judecătorilor să ia orice împrejurare în considerare pentru dispunerea confiscării extinse, nu doar neconcordanța între averea deținută și veniturile legale ale persoanei vizate.
România este în procedură de infringement
Acum doi ani, a fost declanșată etapa premergătoare sesizării Curții de Justiție Europeane. România a fost deja sancționată cu o amendă în valoare de 3 milioane de euro pentru pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor.
Pentru ca țara noastră să evite o altă amendă consistentă din partea Uniunii Europene, este necesar ca legea privind sechestrul și confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în urma unor infracțiuni să fie adoptată de Camera Deputaților, care este și for decizional.
Trebuie menționat faptul că legea privind sechestrul și confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în urma unor infracțiuni a fost deja votată de Senat.