România se alătură demersurilor internaționale de a expune și a condamna acțiunile demarate de Rusia pentru a interfera în procesele politice și electorale din state democratice.
România critică acțiunile demarate de Rusia
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în demersul de a expune public și a condamna încercările Kremlinului.
România a susținut și adoptarea unei declarații a UE pe această temă, conform MAE.
Autoritățile române și-au exprimat îngrijorarea față de utilizarea în creștere, la nivel global, a operațiunilor cibernetice în context electoral. Acestea ar fi amplificate de interferență în spațiul informațional.
Potrivit MAE, scopul lor ar fi subminarea proceselor democratice. Un alt obiectiv ar fi subminarea încrederii în autorități în statele care împărtășesc aceleași valori și aspirații.
„În acest sens, considerăm deosebit de relevantă și expunerea recentă în Republica Moldova a acțiunilor de interferență hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023. Manifestăm îngrijorare față de amploarea și complexitatea acestor acțiuni, pe care le considerăm inacceptabile. Astfel de activități contravin normelor de comportament responsabil în spațiul cibernetic, agreate de toate statele membre ONU. Subliniem importanța respectării depline a acestora, în vederea menținerii stabilității și prevenirii conflictelor”, a transmis MAE.
Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina
Despre vulnerabilitatea Republicii Moldova a vorbit și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a subliniat că țara respectivă este cea mai vulnerabilă din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat.
Potrivit premierului, în Republica Moldova există „un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”.
Acesta a adăugat și că România va fi alături de Ucraina până când va obţine victoria împotriva Federaţiei Ruse.
Declarația șefului social-democrat a venit luni, după o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
„România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse. România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune. De aceea, vă rugăm, în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova.
E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, i-a spus Marcel Ciolacu lui Antony Blinken.