Războiul din Ucraina a generat îngrijorări mari atât în România, cât și în restul Europei în ceea ce privește situația energiei și a gazelor. În acest sens, se pregătesc măsuri importante, care ar putea schimba totul. România va deveni acum o forță puternică în Europa odată cu noul acord semnat.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat colaborarea momentului în România. Mai exact, potrivit acestuia, Nuclearelectrica și compania americană NuScale Power au convenit să colaboreze pentru amplasarea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR).
Totodată, în aceiași postare, ministrul a mai subliniat și faptul că este vorba de primul reactor modular de mici dimensiuni din Europa. El susține că acesta este un pas important pentru România, țară care va deveni independentă energetic odată ce noul reactor modular va fi construit.
Colaborarea momentului pentru România
„România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a anunțat Virgil Popescu pe Facebook.
În ceea ce privește data la care ar putea fi gata noul proiect, ministrul nu a spus o perioadă clară, cert e că, potrivit acestuia, NuScale a anunțat deja că în acest an va începe procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.
„Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea”, a adăugat el.
România își va putea asigura securitate energetică singură
Totodată, Virgil Popescu a mai subliniat și importanța noului parteneriat având în vedere situația actuală extrem de dificilă. Ministrul susține că în acest mod, România va avea o șansă să își asigure singură securitatea energetică, eliminând astfel eventualele temeri în domeniu.
„România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a mai scris Virgil Popescu, pe contul său de socializare.
Menționăm faptul că această colaborare este una extrem de importantă având în vedere faptul că întreg sistemul european s-a zguduit odată cu războiul din Ucraina. Peste 40% din consumul de gaze naturale din UE provine din Rusia, iar în ultimii anima acesta a crescut, depășind 20% în 2021.