Florin Barbu a spus marți, 20 august, că România lucrează la o rachetă care să aducă ploaia. Totodată, au fost luate mai multe decizii pentru fermieri, spune ministrul. A fost oprită și lansarea rachetelor antigrindină în zona Prahova.

Florin Barbu a oferit mai multe vești bune pentru fermieri

Ministrul a oprit prin ordin lansarea rachetelor antigrindină în zona Prahova. Decizia a fost luată după ce majoritatea fermierilor din regiune i-au cerut acest lucru.

Potrivit ministrului, din cele 119.000 de hectare care erau acoperite cu acest sistem de anti-grindină, fermierii au venit cu semnături pe aproape 100.000 de hectare.

„Am luat o decizie într-o anumită zonă, pentru că în zona Prahova, din cele 119.000 de hectare care erau acoperite cu acest sistem de anti-grindină, fermierii au venit cu semnături pe aproape 100.000 de hectare.

Am luat această decizie printr-un ordin de ministru. Sigur, acest ordin pe care l-am dat a fost pentru că am vrut să iau această presiune, să vedem dacă lucrurile intră într-o normalitate. Vă spun sincer că în perioada aceea, într-o săptămână jumătate, în Prahova chiar a plouat peste 150 l/mp”, a declarat ministrul.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori

De asemenea, el spune că investițiile în sistemul antigrindină vor continua. Barbu a dezvăluit apoi că Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori. O astfel de acțiune poate fi realizat în perioada de toamnă și de primăvară, spune ministrul.

„Dar lucrurile trebuie să intre într-o normalitate și vă spun sincer că sistemul de antigrindină este unul bun și investițiile în sistemul antigrindină vor continua. Dar voi lua o decizie radicală, pentru că voi face un studiu și împreună și cu ANMH încercăm să lansăm aceste rachete.

Bineînțeles că deja Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori, lucru care se poate face decât în perioada de toamnă și de primăvară. Degeaba spun anumiți specialiști că pe perioada de vară, cum au fost cinci zile cu peste 40 de grade, poți să însămânțezi cu orice rachetă, că ploaia n-are cum să vină, dar în perioadele de toamnă și de primăvară putem crește capacitatea și deficitul în sol, prin însămânțarea acestora şi să scădem deficitul”, a explicat ministrul pentru Antena 3.

Amintim că fermierii din Prahova care au cerut sistarea rachetelor antigrindină susțineau că sistemul românesc a fost construit fără consultarea lor.

Ei au spus și că sistemul a fost realizat fără respectarea recomandărilor Organizației Mondiale de Meteorologie, dar și fără proiectarea unui sistem adecvat de monitorizare a rezultatelor și de evaluare a eficacității.

Securitatea alimentară a României este asigurată

Ministrul a venit cu mai multe asigurări. El subliniază că România este asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare, chiar dacă anul acesta a fost unul secetos.

„Vreau să vă spun că din punct de vedere al securităţii alimentare, România este asigurată. De ce spun acest lucru? Pentru că şi anul acesta, chiar dacă a fost secetos la culturile de toamnă, am realizat o producţie cu aproape 1,7 milioane tone la grâu mai mult ca în anul 2023. În continuare am speranţa că şi la porumb vom avea o producţie foarte bună, pentru că atunci când ai aproape 890.000 – 900.000 de hectare cu porumb în sistem irigat, cu o medie de 12-14 tone, din start, din cele 2,7 milioane de hectare însămânţate cu porumb, numai din sistemul de irigat faci undeva între 10 şi 11 milioane de tone. Deci, din punct de vedere al consumului intern, dacă vorbim şi de zootehnie, dar şi de export, România are cantităţile necesare astfel încât să acoperim aceste lucruri”, a spus Barbu.

Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri urgente

El a susținut apoi că Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri urgente. Potrivit ministrului, sunt afectate peste două milioane de hectare în urma secetei „care s-a abătut peste România”.

„Vorbim aici de culturi de toamnă, dar şi de culturi de primăvară. Chiar ieri am avut o întâlnire cu fermierii dintr-un judeţ afectat de secetă, judeţul Olt, şi vreau să spun că Ministerul Agriculturii şi Guvernul, în momentul de faţă, sunt foarte aproape de ei, pentru a trece peste această perioadă grea. Singura soluţie prin care fermierii vor putea să continue această activitate şi vor putea să însămânţeze anul agricol următor este să venim cu partea economică şi cu sprijin pentru a diminua pierderile pe care le-au avut. Bineînţeles, trebuie să aibă resursele financiare astfel încât să poată însămânţa culturile de toamnă”, a mai spus el.

Investițiile în sistemul de irigații sunt foarte importante

Ministrul Agriculturii a explicat apoi că investițiile în sistemul de irigații din România sunt foarte importante. În momentul de față, sunt peste 1,6 milioane de hectare reabilitate.

„În momentul de faţă, România are aproape 1,6 milioane de hectare care sunt reabilitate şi sunt irigate. (…). Am lucrat ca şi director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare pe tot ceea ce înseamnă sistem de irigaţii în România şi îmi aduc aminte că în 2014 în România se irigau undeva la 180.000 de hectare. În 2015 s-a plecat cu acel plan ambiţios de reabilitare a peste 2 milioane de hectare de irigaţii în România, cu sprijin de la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro, investiţii practic în infrastructura principală de irigaţii. Bineînţeles, complementar, prin proiectele pe fonduri europene, am suplimentat pentru infrastructura secundară de irigaţii, sprijin direct către fermier, astfel încât să poată reabilita această infrastructură secundară de irigaţii şi să-şi achiziţioneze acele echipamente, ca să închidem acest ciclu: infrastructură principală, infrastructură secundară şi echipamente ca apa să ajungă la plantă”, a completat şeful MADR.

Amintim că România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,208 milioane hectare. Între timp, producţia de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare, conform datelor înregistrate de Institutul Naţional de Statistică (INS).