România luptă pentru securitatea alimentară globală. Bogdan Aurescu: Black Sea Grain Initiative trebuie extinsă

Securitatea alimentară la nivel internaţional este un subiect deosebit de sensibil în această perioadă, având în vedere că Ucraina, dar şi Rusia erau exportatori importanţi de produse alimentare. Cum ajută România în acest context, potrivit ministrului de Externe de la Bucureşti?

Detalii importante legate de exporturile de cereale din Ucraina, venite chiar de la Bucureşti!

Bogdan Aurescu: România, angajată să reducă impactul războiului asupra securităţii alimentare la nivel mondial

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a explicat că, de la debutul războiului din ţara vecină, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.

În acest context, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a solicitat extinderea iniţiativei Secretarului General al ONU privind cerealele din Ucraina (Black Sea Grain Initiative).

„De Ziua Mondială a Alimentaţiei, reafirm angajamentul României de a continua să reducă impactul războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare la nivel mondial.

Începând cu luna februarie, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.

Solicităm extinderea Black Sea Grain Initiative”, a fost mesajul postat de Bogdan Aurescu, duminică, pe contul său de Twitter.

Vladimir Putin lansează acuzaţii grave cu privire la transporturile de cereale, fără a prezenta însă dovezi

Reamintim că, în urmă cu o lună de zile, Vladimir Putin cerea „schimbarea rutelor” pentru ca exporturile de cereale ucrainene să nu mai ajungă în UE.

Liderul de la Kremlin a criticat modul în care se fac exporturile de cereale din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU, considerând că acestea nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și a avertizat că actuala criză alimentară s-ar putea intensifica, transformându-se într-o „catastrofă umanitară”.

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări în curs de dezvoltare, ci către țările UE”, a declarat Putin la Forumul Economic de la Vladivostok, fără a furniza dovezi.

El a adăugat că „cu această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decât să crească” și a avertizat asupra unei „catastrofe umanitare iminente”.

Întrebat de jurnaliştii agernţiei Reuters dacă Moscova a inițiat procedurile de modificare a acordului referitor la exportul de cereale, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski a declarat la acel moment, după discursul lui Putin, că „nu ni s-a transmis nimic”.