Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a primit marţi, la Bruxelles, vizita prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, iar în cadrul întâlnirii Corina Creţu a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul acestui an, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.
Întâlnirea s-a încadrat în contextul discuţiilor aprofundate dintre Comisia Europeană şi autorităţile române privind modalităţile de creştere a absorbţiei şi de evitare a dezangajării de fonduri europene, se menţionează în comunicatul citat.
Înaltul oficial european a felicitat autorităţile naţionale pentru progresele înregistrate, în particular cu privire la desemnarea autorităţilor de gestiune, îndeplinirea condiţionalităţilor şi începerea implementării programelor. Comisarul european a agreat cu prim-ministrul român crearea unui grup de lucru pentru simplificare, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene, se adaugă în comunicat.
‘Sunt încântată de eforturile depuse de doamna prim-ministru, ce indică o preocupare reală din partea autorităţilor naţionale privind utilizarea deplină a fondurilor europene. Pentru a beneficia de acelaşi nivel de finanţare în anii ce vor urma, România trebuie să arate că poate utiliza în mod eficient şi pe deplin aceste resurse. Anul 2018 este de o importanţă crucială pentru viitorul politicii de coeziune. Am încredere că România va accelera implementarea şi va susţine propunerea Comisiei pentru o politică de coeziune mai puternică şi mai modernă’, a declarat înaltul oficial european.
Comisarul european a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent. În acest context, Corina Creţu a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autorităţile din România în august 2017, şi care prevede, printre altele, extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune, simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor şi acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor.
Corina Creţu s-a declarat totodată ‘foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015’.
‘Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi’, a spus comisarul european.
Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire dintre cei doi înalţi oficiali, de la preluarea mandatului de prim-ministru de către Viorica Dăncilă.
România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, pentru perioada 2014-2020.AGERPRES