Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că aceste lucruri se fac progresiv, ”nimeni nu poate să aloce sau să acorde resurse dintr-o dată, mult mai multe, pentru că suntem într-o situaţie de criză economică majoră”, nu doar în România, ci la nivel global.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat c[ă instituţia pe care o conduce ar putea să forţeze până la alegeri majorarea salariilor medicilor rezidenţi şi că în caz de nereuşită, s-ar putea recurge la demisia în bloc a medicilor.
În privinţa unor eventuale majorări salariale în acest an în domeniul medical, Alexandru Rafila a precizat că acest aspect depinde şi de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, ai cărui experţi vor veni în 24 iulie în România.

Problema ar putea fi rezolvată odată cu adoptarea proiectul Legii Sănătăţii, aflat în dezbatere publică, în care este inclusă şi posibilitatea de plată a medicilor în funcţie de performanţele profesionale.

"Dacă într-un spital există un chirurg care face 30 de operaţii pe an, adică 2-3 operaţii pe lună şi alt chirurg face 300 de operaţii pe an sau 500, sigur că salarizarea trebuie să fie diferită. Ideea de a reorganiza spitalele ca instituţii extrabugetare şi de a da libertate managerului în a-şi face politica de resurse umane duce şi la creşterea veniturilor personalului medical care este performant. Cred că trebuie să ne referim la o plată diferenţiată a personalului medical în funcţie de performanţa fiecăruia", a precizat Alexandru Rafila.

Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătăţii, scopul nu este să mărirea salariilor personalului medical la o limită care să nu facă sustenabil tratamentul pacienţilor, ci ‘scopul este să mărim suma pe care o are un spital şi atunci sigur că şi salariile pot să crească".