România devine membru cu drepturi depline în Schengen
Rareș Bogdan și-a exprimat bucuria și mândria că România, după ani de negocieri și demersuri diplomatice, a reușit să depășească barierele care o împiedicau să devină parte integrantă a zonei Schengen.
„Am intrat în Schengen! Nu vom mai aștepta la granițe cu ceasurile. Camioanele care transportă alimente, aparatură de urgență și bunuri de largă necesitate nu vor mai petrece 24 de ore așteptând la control”, a declarat Rareș Bogdan.
Acest moment deosebit marchează finalul unui proces care a început acum patru ani, când România a început să facă presiuni pentru ridicarea restricțiilor, având deja îndeplinite condițiile tehnice necesare încă din 2011.
Deși la 8 decembrie 2022 România a primit un refuz nemeritat de a adera la Schengen, eforturile diplomatice nu au încetat.
În martie 2023, România a obținut o victorie importantă, devenind parte a Schengen Air, iar în iulie 2023 negocierile au continuat cu un intens ritm, ducând la finalizarea proiectului.
Românii s-au radicalizat după refuzul din 2022
Rareș Bogdan a subliniat și impactul negativ pe care refuzul din 2022 l-a avut asupra opiniei publice din România.
„Am atras atenția încă de acum 2 ani că blocarea țării noastre va duce la radicalizarea cetățenilor. Creșterea valului de intoleranță, antieuropenism și extremism este și din cauza refuzului de acum 2 ani”, a adăugat europarlamentarul, indicând că acest refuz a alimentat sentimente de nemulțumire și polarizare în rândul românilor.
Beneficiile aderării la Schengen
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) spune că acest pas este de o importanță deosebită pentru români.
”Moment istoric! România a obţinut aderarea completă la spaţiul Schengen. Consiliul Uniunii Europene tocmai a luat decizia istorică privind aderarea completă a României la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Asta înseamnă că ţara noastră va fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului european de liberă circulaţie”, spune Siegfried Mureşan pe Facebook.
În 2023, mai mult de 25 de milioane de călători și 11 milioane de automobile au trecut prin granițele României cu Bulgaria și Ungaria.
De la anul viitor, aceștia nu vor mai fi nevoiți să aștepte la punctele de control vamal, economisind timp și făcând călătoriile mai rapide și mai eficiente.
În plus, se așteaptă ca românii să poată călători mai ușor spre destinațiile de vacanță, iar drumurile de întoarcere din țările în care lucrează sau studiază să devină mai scurte.
”Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte. Drumul înapoi spre casă din ţările unde lucrăm sau studiem va fi mai uşor. Vorbim de peste 25 de milioane de călători şi peste 11 milioane de automobile care au trecut, anul trecut, graniţele României cu Bulgaria şi Ungaria şi care, de anul viitor, nu vor mai pierde timp la vamă”, afirmă Mureşan.
Pentru a ajunge la această decizie istorică, Partidul Național Liberal (PNL) a avut un rol esențial. Munca de convingere a statelor membre ale Uniunii Europene a fost coordonată de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. În paralel, conducerea PNL a negociat intens cu partenerii europeni pentru a obține susținerea necesară. De asemenea, europarlamentarii PNL au obținut sprijinul Partidului Popular European (PPE), cea mai mare familie politică europeană, pentru aderarea României.
”Munca autorităţilor române pentru a convinge toate statele membre să aprobe aderarea României a fost coordonată de colegul nostru din Partidul Naţional Liberal, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. În acelaşi timp, conducerea Partidului Naţional Liberal a negociat până în ultimele săptămâni ale acestui an cu partenerii noştri europeni obţinerea deciziei favorabile. Nu în ultimul rând, noi, europarlamentarii Partidului Naţional Liberal, am obţinut susţinerea Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, pentru aderarea la spaţiul Schengen.”, mai arată Siegfried Mureşan.