Crin Antonescu, despre miza alegerilor prezidențiale
Într-o intervenție TV de luni seară, Crin Antonescu a pus capăt speculațiilor și a explicat care este adevărata miză a alegerilor prezidențiale din România
El a explicat că discuțiile recente despre cine va candida – fie că este vorba de el însuși, Marcel Ciolacu, un candidat propus de PSD sau George Simion de la AUR – sunt doar detalii, iar adevărata miză este mai profundă: alegerea între democrație și un tip de discurs similar celui promovat de Călin Georgescu, unde partidele politice dispar și un „popor idealizat” ar conduce printr-un lider unic.
Antonescu a atras atenția asupra unor asemănări între discursurile lui Călin Georgescu și cele ale lui Adolf Hitler din perioada anilor 30. El a spus că cei care nu au analizat cu atenție discursurile lui Georgescu pot găsi pe YouTube înregistrări ale discursurilor lui Hitler de dinainte și de imediat după 1933 și pot observa asemănări tulburătoare.
El nu l-a acuzat pe Georgescu că ar fi nazist sau hitlerist, dar a subliniat că există idei similare: critica partidelor politice ca fiind dăunătoare, promovarea ideii unui popor condus de un lider unic, izolaționismul extrem și ruperea de realitățile istorice și de civilizația contemporană.
„Avem totuşi o realitate care s-a petrecut şi care generează miza acestor alegeri pentru că noi am început din nou să discutăm candidează Antonescu, candidează Ciolacu, pune PSD-ul candidatul lui, pune Simion candidat de la AUR. Miza este una enormă, adică miza este Est sau Vest, democraţie sau discurs de tip Georgescu, unde nu mai avem partide, avem un popor himeric, care conduce, nu mai avem politicieni.
Nu suntem acum în campanie, dar atrag atenţia celor care nu au văzut, sau poate nu au stăruit, sau poate nu au luat în serios micuţele discursuri ale domnului Georgescu, că, dacă vor să se ducă, există în arhiva YouTube şi să urmărească discursurile lui Hitler dinainte şi imediat după 1933, o să găsească similitudini înfiorătoare, de exemplu. Nu înseamnă că îl acuz pe domnul Georgescu că ar fi hitlerist sau nazist, dar sunt similitudini.
Sunt aceleaşi partide care fac rău poporului şi care trebuie să dispară, este acelaşi duh al poporului întrupat într-o persoană care stă cu fruntea sus în faţa istoriei, este aceeaşi izolaţionism aberant în raport cu realitatea cu vecinătatea istorică şi cu tot ceea ce înseamnă civilizaţia contemporană la 1930,sau 1933 şi astăzi şi sunt deci, lucruri care au curs. Ăsta e un discurs care este susţinut în acest moment la nivel de intenţie de vot în societatea românească undeva înspăimântător de sus. Deci asta este miza”, a explicat Antonescu.
Crin Antonescu, îngrijorat de cât de ușor acceptă unii românii întreaga situație
Crin Antonescu este îngrijorat de cât de ușor acceptă unii oameni ideea că nu ar fi o problemă dacă Călin Georgescu sau cineva similar ar ajunge președinte. Potrivit spuselor sale, această atitudine se bazează pe presupunerea greșită că președintele nu are prea multă putere constituțională, fără să se ia în calcul impactul negativ profund pe care o astfel de schimbare l-ar avea asupra unei societăți deja fragile. Politicianul a comparat situația cu o bursă unde valoarea unei monede crește brusc, dar nimeni nu analizează consecințele destabilizatoare.
Respingerea partidelor politice implică, de fapt, respingerea Parlamentului, spune el. Atunci când cineva susține că nu mai are nevoie de partide, în esență, contestă mecanismele democratice de reprezentare. Cei care vorbesc în numele „poporului” ignoră realitatea: aceștia reprezintă doar un procent mic din electoratul care participă la vot.
Discursurile care glorifică „poporul” amintesc de ideile promovate de figuri istorice controversate, cum ar fi Căpitanul sau Mareșalul, referindu-se la lideri autoritari ai trecutului. Totuși, spre deosebire de Georgescu, acei lideri aveau un context specific, cum ar fi conducerea unei țări în timpul unui război.
„Mai există ceva ce pe mine mă sperie: uşurinţa cu care unii oameni socotesc aşa – «păi şi ce dacă vine Georgescu, sau cineva ca domnul Georgescu, până la urmă ne înţelegem noi, până la urmă nu are chiar atât de mari puteri constituţionale». Nimeni nu pune problema impactului. E ca la o bursă la care valoarea unei monede creşte. Nimeni nu pune problema impactului devastator în interiorul unei societăţi nu foarte solide.
Cu tot respectul pentru oamenii care au votat cu Călin Georgescu (…) nu e vorba numai de faptul că e o opţiune categoric pro-Putin (…) este şi o opţiune împotriva democraţiei. Pentru că, în momentul în care spui că nu mai vrei partide, aproape rezultă că dacă nu mai vrei partide, nu mai vrei Parlament.
În momentul în care vorbeşti despre popor, tu ai 20% dintr-un vot exprimat de 50% şi vorbeşti despre popor. Şi repet, vorbeşti despre popor cum vorbeau oameni pe care într-adevăr şi domnul Georgescu şi alţii îi elogiază, de tipul Căpitanului, de tipul Mareşalului, dar mareşalul cât cât era în fruntea unei ţări în război”, a punctat politicianul.