Președintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul profund al țării noastre în procesul de adaptare continuă a NATO. Conform acestuia, scopul este de a o întări, a o face mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor. Această declarație a fost făcută de șeful statului în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Alianță.
Într-un mesaj transmis cu ocazia acestui moment important, președintele a evidențiat semnificația ceremoniei de acum două decenii. El a amintit că, atunci, România a depus instrumentul de ratificare la Washington și a arborat drapelul național la sediul NATO din Bruxelles.
Klaus Iohannis subliniază importanța NATO în actualul context
Klaus Iohannis a subliniat că aceste momente au marcat întoarcerea clară a României în familia transatlantică, fundamentată pe valorile democratice, libertățile individuale și respectarea drepturilor omului și a statului de drept.
Klaus Iohannis a subliniat importanța NATO ca fiind cea mai puternică și vitală organizație politică și de securitate din istorie. Ea are o relevanță crescută în contextul complex actual.
Președintele a menționat că de la aderarea României, numărul crizelor internaționale de securitate s-a accentuat. Șeful statului a subliniat că totul a culminat cu agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, România a contribuit constant la eforturile Alianței pentru asigurarea securității și prosperității statelor membre.
Pilonii esențiali ai apărării și dezvoltării economice a României
Apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii esențiali ai apărării și dezvoltării economice a României, conform afirmațiilor președintelui.
”În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Din 2004, ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre. Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice”, afirmă şeful statului.
La două decenii de la aderarea la NATO, Klaus Iohannis subliniază rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securității și promovarea stabilității în cadrul Alianței.
Președintele susține că România a demonstrat că este un partener esențial
În opinia sa, România a demonstrat că este un partener esențial în eforturile de descurajare și apărare ale NATO pe Flancul Estic. El a făcut referire inclusiv la operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și la întărirea securității la Marea Neagră alături de aliații din NATO.
Klaus Iohannis a arătat că țara noastră și-a confirmat statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic. Conform acestuia, România a contribuit la numeroase misiuni și operațiuni NATO.
Președintele a adus și un omagiu celor care și-au sacrificat viața pentru apărarea valorilor Alianței. El i-a amintit, în context, pe cei care au luptat pentru menținerea securității, păcii și democrației.
Unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale în contracararea amenințărilor
Klaus Iohannis a menționat angajamentul continuu, susținut și dedicat al României. Conform președintelui, acesta subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale în contracararea amenințărilor. Ele contribuie și la contracararea provocărilor severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent.
”Angajamentul nostru continuu, susţinut şi dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent.
România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor”, arată preşedintele în mesaj.