Într-un interviu acordat pentru CNN, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre scutul antirachetă de la Deveselu. Potrivit acestuia, rolul scutului este strict defensiv. De menționat este faptul că afirmația ministrulu vine după ce președintele Vladimir Putin a declarat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.

„(Putin – n.red.) a spus încă o dată că scutul antirachetă din România și Polonia reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Este complet neadevărat. Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu este gândit către Rusia, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur”, a spus ministrul.

Întrebat dacă există o flexibilite în ceea ce privește retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, așa cum dorește Rusia, ministrul a spus clar că nu se pune problema de așa ceva.

„Categoric nu! Este o susținere ridicată pentru valorile euro-atlantice în România. De aceea, noi am fost cei care au cerut consolidarea prezenței NATO în România”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Întrebat despre ce rol are România în cadrul eforturilor diplomatice actuale având în vedere tensiunile dintre Rusia și Ucraina, ministrul susține că România este cea care a solicitat consolidarea prezenței NATO pe teritoriul țării, adăugând că se bucură de faptul că SUA, dar și Franța s-au implicat în acest proces.

„În România susținerea publică pentru valorile euroatlantice este foarte puternică. Așadar, noi suntem cei care am solicitat consolidarea prezenței NATO în România, precum și consolidarea prezenței trupelor americane în România. Ne bucurăm foarte mult că nu doar Statele Unite, ci și Franța a decis să trimită mai multe trupe în România.

Bogdan Aurescu, despre declarațiile lui Vladimir Putin

Aș dori să vă informez că pe 3 februarie o să găzduiesc, la București, o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor Formatului București 9, format care reunește toți cei nouă aliați de pe Flancul Estic, împreună cu ministrul francez de externe, care se află într-o vizită de lucru la București în aceeași zi, pentru a discuta despre situația de securitate din vecinătate, din regiunea Mării Negre. Ni se va alătura la reuniune și ministrul ucrainean al afacerilor externe. Astfel, vom avea ocazia să discutăm despre căile și mijloacele prin care să continuăm să promovăm dialogul și să ajungem la dezescaladare în regiune”, a adăugat ministrul.

Bogdan Aurescu a fost întrebat ce crede în mod personal despre declarațiile lui Vladimir Putin cu privire la faptul că simte că Occidentul pur și simplu nu ține cont de preocupările Rusiei.

În acest sens, ministrul susține că i se pare un nonsens o astfel de afirmație. El a adăugat că românia este pregătită în orice moment să permită Rusiei să verifice orice fel de rachete ofensive, care oricum nu există.

„Da, am urmărit cu multă atenție ceea ce a afirmat astăzi în conferința de presă cu premierul Orban. Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat.

Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur. Apoi a spus că Ucraina va deveni în curând membru NATO, dacă am înțeles corect afirmațiile sale. Dar acest lucru nu figurează pe agenda Alianței în prezent, nu există o decizie iminentă de a accepta Ucraina ca stat membru NATO”, a mai spus ministrul.