“La nivel european există tendința de a se recurge la restructurare timpurie, atunci când societatea nu se află în stare de insolvență, însă se confruntă cu dificultăți financiare, sau de a se recurge la reorganizare judiciară, atunci când starea de insolvență este iminentă și asupra societății a fost deschisă procedura de insolvență”, a declarat Andreea Rusănescu, practician în insolvență AA Total Insolvency, în cadrul unei conferințe conferința cu tema ”Noutăți, tendințe și provocări pentru mediul de afaceri local”, organziată de CONfirm, împreună cu Camera de Comerț și Industrie Iași.
Potrivit acesteia, ”România necesită o cultură a salvării mai solidă”, prin care întreprinderile viabile să fie ajutate să se restructureze și să continue să funcționeze, întreprinderile fără șanse de supraviețuire să fie orientate spre o lichidare rapidă, iar întreprinzătorilor onești care se află într-o situație dificilă să li se ofere o a doua șansă.
“Dinamica accentuată de modificare a legislației din ultimii ani a generat în timp alte probleme decât cele la care aceasta a încercat să răspundă, astfel că în prezent ne confruntăm cu: legislație necorelată, reglementări imprecise sau interpretabile, incorectă ierarhizare a aplicării actelor normative, birocratizare excesivă a proceselor de avizare și autorizare, consum de resurse nejustificat, termene lungi pentru emiterea autorizațiilor de construire şi avizarea documentaţiilor tehnice și documentațiilor de urbanism”, a declarat și Ciprian Lucian Roșca, Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
La rândul lui, Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, a declarat în cadrul aceluiași eveniment, că România nu mai are nevoie acum de ”mutații fiscale majore”. ”Au fost foarte multe frământări care au creat confuzie în rândul oamenilor de afaceri, începând cu impozitul pe gospodării și impozitul pe cifra de afaceri și terminând cu splitarea TVA. Ceea ce s-a întâmplat anul trecut când firmele nu știau nici în noiembrie ce plan de afaceri să-și facă pentru 2018 pentru că legislația nu era clară, e ceva ce nu trebuie să se mai repete”, a punctat acesta. Potrivit lui Vosganian, semnalul care ar trebui da este că ”în afara unor actualizări și a unor republicări de acte normative trebuie evitată orice formulă de revoluție fiscală”.
”Ceea ce trebuie să avem acum este o evoluție organică a legislației care să poată fi integrată, înțeleasă și aplicată de mediul de afaceri și de decidenții politici”, a adăugat el.