Romania nu a gasit insecticidul pentru gandacul anului 2000

Omul de rand a auzit cum ca, o data cu prima bataie a orologiului ce va vesti ora 00.00 a anului 2000, o groaza de nenorociri se vor abate asupra lui. Va ramane blocat in lift, va plati o factura telefonica de peste 100 de ani, se va prabusi cu avionul sau nu-si va mai putea scoate banii de pe card. Specialistii sustin ca haosul nu va cuprinde doar calculatoarele si soft-urile. Afectate ar putea fi si asa-numitele sisteme "embedded” (care contin chip-uri programabile) cum ar fi: sistemele de al

Omul de rand a auzit cum ca, o data cu prima bataie a orologiului ce va vesti ora 00.00 a anului 2000, o groaza de nenorociri se vor abate asupra lui. Va ramane blocat in lift, va plati o factura telefonica de peste 100 de ani, se va prabusi cu avionul sau nu-si va mai putea scoate banii de pe card.
Specialistii sustin ca haosul nu va cuprinde doar calculatoarele si soft-urile. Afectate ar putea fi si asa-numitele sisteme „embedded” (care contin chip-uri programabile) cum ar fi: sistemele de alarma, sistemele de securitate, aparatura medicala, lifturile, sistemele de incalzire si aer conditionat etc.
Bineinteles, romanii care de-abia au apucat sa se lafaie sub un aparat de aer conditionat, de unde sa stie ei de lifturi programabile? Normal ca lipsa tehnologiilor avansate in tara noastra lasa rece orice batranica, mai preocupata de venirea Apocalipsei decat de cum se vor transmite informatiile din anul 2000. Cam asa este perceputa in Romania lipsa de perspectiva a programatorilor de acum cateva decenii.
Guvernul Romaniei a emis o ordonanta ce ar trebui sa rezolve problemele tuturor. Problema este ca aceasta a fost emisa mult prea tarziu pentru a mai ajuta in mod real. In tarile puternic industrializate, la data la care ordonanta autohtona era emisa, virusul mileniului devenise un basm.
Dincolo de interesul „ascuns” al oficialilor romani, firmele de specialitate s-au straduit sa ofere companiilor mioritice o solutie cat mai buna. Cel mai important aport l-a avut MetaGroup, firma de consultanta care s-a implicat intr-o mare masura in solutionarea acestei probleme pe piata romaneasca. „Romanii inca nu au gasit insecticidul pentru gandacul anului 2000, in momentul de fata 50% din firmele romanesti nici nu se gandesc ca acesta exista”, ne-a declarat Ion Teohari, reprezentant Meta Group in Romania.
Un exemplu fericit sunt SHELL Romania si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale care beneficiind de serviciile Meta Group, au rezolvat problema compatibilitatii sistemelor informatice ale anului 2000 cu ajutorul ICL Romania, firma care se ocupa si de asistenta tehnica si instruire. Oferta ICL pentru dezamorsarea bombei este constituita din programul Data Prof 2000.
Totusi, care este exact problema numita in atatea feluri: „bug-ul” (gandacul) anului 2000, „Millenium” sau, mai pe scurt, „Y2K”?
Esenta problemei este ca multe inregistrari de date ale sistemelor IT, cea mai mare parte a calculatoarelor si soft-urilor din intreaga lume folosesc doar doua cifre pentru inregistrarea anului, de exemplu anul 1997 este inregistrat ca 97.
Totul a inceput in anii 1960-1970 cand, producatorii de calculatoare si soft-uri, pentru a economisi spatiu de memorie (din cauza costurilor ridicate), au stocat anul pe doua cifre in campul de date.
Acest lucru nu ridica o problema acolo unde toate datele sunt procesate in acelasi secol. Dar de indata ce vom intra in alt secol, va deveni imposibil pentru multe sisteme IT sa deduca corect secolul. Va fi 04 anul 2004 sau 1904?
Directia Generala
a Vamilor nu s-a speriat
In timp ce Internetul ofera cateva zeci de softuri (unele gratis) pregatite sa intampine si sa anihileze durerile de cap nascute din cifrele afisate sau tiparite de calculator in privinta anului 2000, oficialitatile romane s-au intrecut in seminarii, mese rotunde sau forumuri. Ordonanta de urgenta nr. 29, emisa la sfarsitul lunii martie a.c., privind unele masuri legate de trecerea la anul 2000 a sistemelor informatice si a sistemelor electronice microprogramate a dezghetat, intr-o oarecare masura, mintile managerilor. Insa cel mai important lucru de semnalat referitor la aceasta ordonanta este prevederea referitoare la scutirea de taxe vamale pentru importurile de echipamente, componente si produse software destinate rezolvarii problemei anului 2000.
Tot din aceasta ordonanta aflam despre infiintarea Consiliului National „Mileniul”, al carui presedinte este chiar ministrul justitiei, Valeriu Stoica, si care are ca obiect de activitate coordonarea actiunilor intreprinse in vederea marii probleme a anului 2000.
Un pic mai perspicace, guvernatorul BNR a emis, in luna februarie a acestui an, un ordin prin care se impunea bancilor comerciale definitivarea pregatirilor legate de asigurarea compatibilitatii pana pe data de 15 septembrie.
La randul lor, cei de la Directia Generala a Vamilor sustin ca, in eventualitatea aparitiei unor disfunctionalitati ale programelor folosite in cele 100 de puncte vamale informatizate, activitatile curente vor putea fi efectuate si manual, ceea ce demonstreaza ca romanii nu au nevoie totusi de lifturi programabile.
Anul 2000 si problemele care se ridica o data cu apropierea lui implica insa ceva mai multe dureri de cap. Termenul de „compatibil cu anul 2000” presupune ca sistemele informatice, retelele, softul, bazele de date sau tehnologiile de telecomunicatie sunt capabile sa proceseze informatii de tip data (inclusiv calcule si comparatii) din, in si intre secolele XX si XXI, anii 1999-2000, tinand cont si de anii bisecti. Mai mult decat atat, aceste sisteme, cand sunt folosite in combinatie cu altele, ce apartin tehnologiei informatice, vor trebui sa proceseze cu acuratete informatiile de tip data/ timp, daca acestea din urma schimba in mod corect informatiile data/ timp.
Concluziile care apar in urma celor relatate ar fi urmatoarele: Romania nu va putea sa nu se integreze in valul de evaluari si masuri de retehnologizare impuse de comunitatea internationala. Nici o tara care se respecta nu poate ignora implicatiile economice, sociale, politice si juridice care se pot ivi din cauza Y2K.
Ce-i ramane de facut romanului de rand? Una dintre variante este copierea de pe Internet a unei aplicatii dedicate rezolvarii acestei probleme. Acest lucru se poate realiza relativ usor pentru utilizatorii de Windows, printr-un program de 258 kB de la https://support.microsoft. com/download.
Cealalta varianta este sa aiba incredere in specialistii insarcinati cu rezolvarea acestei probleme si, intre timp, sa se mai documenteze referitor la situatia cu care se va confrunta in mai putin de 100 de zile, pentru a nu da nastere unei confuzii generale si unui haos inutil.