La începutul lunii martie se anunța primul Unicorn românesc, respectiv prima companie cu o capitalizare de peste un miliard de dolari  pe bursa de la New York. Ce face însă această companie și de ce are atât succes la nivel mondial? UI Path construiește roboți/softuri care să înlocuiască personalul multinaționalelor.

Mulți știu că Bucureștiul a devenit un fel de capitală mondială a centrelor de „shared service”, companii precum Oracle, HP, Genpact, etc. au mii de angajați care realizează din România toate achizițiile, contractările, facturările, etc. la nivel global. În momentul când centralizezi toate operațiunile într-un singur loc, poți identifica relativ ușor procese repetitive care pot fi digitalizate. Acest lucru îl face astăzi UI Path, identifică procese simple care pot fi înlocuite de softuri. Ca ordine de mărime, astăzi, softurile pot înlocui între 20% și 50% dintre angajați. Imaginați-vă ce va fi peste 10 ani dacă tehnologia va avansa în acealasi ritm? Cât la sută dintre job-uri vor fi digitalizabile?

Ce face România în această privință? Aparent mai nimic… Provocarea cea mai mare pentru tinerele generații, adică mai toți cei sub 40 de ani, este să dobândească o serie de competențe ce nu pot fi digitalizabile, de la competențe sociale și lingvistice, la leadership și capacitate analitică ridicată. Este primordial pentru tinerele generații să poată face lucruri complexe, care să aducă valoare adăugată ridicată și care să îi poată menține pe piață muncii cât mai mult timp.

Dacă acum 20 de ani începeam cu toții să învățam Office, acesta devenind o parte integrantă a vieții noastre, astăzi trebuie să învățam coduri de programare. Lumea digitală este și va rămâne prezentă pentru mult timp în viață noastră. Trebuie să o înțelegem și trebuie să dobândim competențele pentru a o stăpâni. În România începe să se creeze o masă critică de IT-iști care pot transforma țara noastră într-unul dintre marile hub-uri informatice la nivel mondial iar acest trend trebuie stimulat.

Pentru asta însă guvernul trebuie să înțeleagă că informatica nu este doar un moft ci o necesitate stringentă. Această materie trebuie să intre în trunchiul comun la toate nivelurile educaționale și trebuie să devină materie obligatorie indiferent de studiile urmate. Fie că studiezi limbi străine și ai nevoie  de softuri pentru a preda sau a traduce, fie că studiezi agricultura și trebuie să înțelegi softurile de pe tractoare. În toate domeniile e nevoie de cunoștințe IT.

 

Astăzi, diferențele dintre țări pot fi recuperate rapid printr-o guvernanță inteligență, axată pe atuurile fiecărui neam. Noi, românii, avem un mare noroc cu puterea creativă și disponibilitatea de a învăța informatică. Dacă vrem să ne ridicăm astăzi mult mai repede decât au făcut-o alte popoare în istorie singura soluție este accelerarea digitalizării și pregătirea rapidă a populației în domeniul IT&C.

Conf. Univ. Dr. Tănase Stamule este Prodecan al Facultății de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine din cadrul Academiei de Studii Economice

(Articol publicat în ediția revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicația este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întraga țară.)