„În primul rând, România nu are capacitatea, pur şi simplu, pentru testare în număr foarte-foarte mare. Testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce, practic, nu se poate. Nu avem dotările, nu avem personalul pentru aşa ceva şi nici nu este recomandată.

Testarea în masă nu este recomandată decât de persoane care vor să pară interesante. Ceea ce este însă recomandat – şi în România de asta tot creşte numărul de testări – este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Ştiţi foarte bine că se face anchetă epidemiologică şi toate persoanele sunt testate”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, președintele României a spus că este de apreciat că țara noastră a ajuns la 37.000 de teste pe zi.

Președintele a făcut un anunț de ultimă oră

Întrebat dacă este luată în calcul carantinarea localităților cu rata de peste 3 la mia de locuitori, șeful statului susține că nu își dorește o astfel de decizie, însă, în unele localități acest lucru a avut efecte destul de benefice.

„Această propunere de carantinare trebuie să vină de la experți, specialiști. Nu am avut nicio propunere care vizează Capitala sau județe întregi, însă am avut situații în care localitățile au fost carantinate și cu efecte destul de bune.

Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a explicat motivul pentru care își dorește organizarea alegerilor parlamentare în ciuda evoluției pandemiei. Potrivit președintelui, pandemia nu va lua sfârșit nici în următoarele luni, iar amânarea alegerilor nu este o soluție corectă.

„Pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, februarie sau martie anul viitor, așa cum fals, spun cei care vor amânarea alegerilor. Mecanismele de funcționare ale unui stat nu pot fi blocate”, a mai adăugat Iohannis.