Ministrul de Externe: Nu avem nicio temere că România va fi atacată de Rusia

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că țara noastră nu este următoare victimă a lui Vladimir Putin, susținând că dacă armata rusă va agresa militar un stat NATO, precum România, atunci Rusia va intra în conflict direct cu întreaga Alianță a Atlanticului de Nord.

„Nu avem nicio temere că România va fi atacată de Rusia, pentru că asta ar însemna că Rusia ar intra în conflict direct cu întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Alianţa Nord-Atlantică este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie.

Acum, după Summitul NATO, considerăm că garanţiile de securitate care acoperă toţi membrii NATO, inclusiv aliaţii de pe Flancul Estic al alianţei, deci inclusiv România, sunt mai puternice ca niciodată.

Hotărârile care au fost luate de către NATO au fost foarte importante şi pentru România pentru că obiectivul strategic al României a fost consolidarea consistentă a securităţii aliaţilor de pe Flancul Estic, a posturii de apărare şi descurajare a NATO pe Flancul Estic”, a spus Bogdan Aurescu la B1 TV.

Apare un grup de luptă NATO în România

Potrivit spuselor sale, Grupul de Luptă NATO, care va fi instalat curând în România, este un pas important pentru consolidarea securității de pe Flancul Estic.

„Prima a fost crearea a patru Grupuri de Luptă pe teritoriul aliaţilor de pe Flancul Estic, iar unul dintre aceste grupuri de luptă va fi pe teritoriul României.

Cea de-a doua hotărâre, de asemenea foarte importantă, este aceea că NATO, având în vedere că situaţia de securitate în proximitatea Alianţei a devenit mai periculoasă, a început un proces de transformare prin consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Autorităţile militare din cadrul NATO au primit sarcina de a pregăti propuneri concrete asupra cărora se va decide în cadrul summitului NATO din iunie de la Madrid”, a declarat acesta.

Spre final, Bogdan Aurescu a repetat că toate aceste măsuri de siguranță sunt strict defensive şi proporţionale cu acţiunile militare ale Rusiei.

Referitor la războiul din Ucraina, reamintim că Bogdan Aurescu a spus, recent, că există „indicii clare” că în Ucraina au avut loc crime de război, acesta fiind motivul pentru care România s-a alăturat altor zeci de țări europene care au sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la acţiunile brutale ale Rusiei în Ucraina.

România acuză Rusia de crime de război

„Trebuie să facem o distincţie clară între declaraţiile politice şi cele care se referă la procedurile juridice declanşate. Eu, ca profesor de Drept internaţional, cred în justiţia internaţională.

Este motivul pentru care ne-am alăturat unui număr impresionant de alte state – 39 de state, la care au mai venit încă două ulterior – pe 2 martie, când am sesizat Curtea Penală Internaţională, pentru a facilita o declanşare mai rapidă a anchetei procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid, produse în Ucraina în timpul acestor ostilităţi.

E vorba despre trei posibile crime care au fost eventual comise de Federaţia Rusă în Ucraina. Există indicii serioase că acest tip de crime s-au produs în Ucraina în timpul acestor ostilităţi, cel puţin dacă vorbim despre crime de război, putem, din informaţiile care sunt publice, să vedem că există o încălcare a unor principii importante ale dreptului internaţional umanitar care se referă la modul de ducere a ostilităţilor”, a anunțat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3, atunci când a fost întrebat dacă Vladimir Putin este criminal de război.

El a adăugat că investigaţia Curţii Penale Internaţionale s-a declanşat deja și că echipe ale procurorului lucrează acum la faţa locului, unde adună probe.